Πώς να διδάξετε το νεογέννητο να κοιμάται μόνο του με τη μέθοδο του ελεγχόμενου κλάματος

Πρόκειται για μια μέθοδο που διδάσκει στο μωρό σας να κοιμάται μόνο του. Εφόσον έχετε ακολουθήσει τη διαδικασία του ύπνου, βάλτε το μωρό σας ξύπνιο στην κούνια και φύγετε από το δωμάτιο. Αν το μωρό αρχίσει να κλαίει, αφήσετε το μονό του κι ύστερα από 5 λεπτά επιστρέψτε για ένα γρήγορο έλεγχο. Μην πλησιάσετε κατευθείαν το μωρό, απλά πείτε του με γλυκιά αλλά αυστηρή φωνή να κοιμηθεί. Το μυστικό είναι να μη το αγκαλιάσετε ή να το σηκώσετε ψηλά, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός ΕργοθεραπευτήςΚύριος στόχος είναι να αυξήσετε τα διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων κατά 5 λεπτά κάθε φορά, φτάνοντας στο μέγιστο που είναι τα 15 λεπτά.

Εάν το μωρό εξακολουθεί να κλαίει έντονα, συνεχίστε τους ελέγχους μέχρι να αποκοιμηθεί χωρίς να το πάρετε στην αγκαλιά σας. Είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το μωρό έμεινε περισσότερη ώρα ξύπνιο περιμένοντας το γονιό του. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, ξεκινήστε τον αρχικό έλεγχο μετά από 10 λεπτά και αυξήστε το διάστημα στα 20 λεπτά που είναι το μέγιστο. Επαναλάβετε τη μέθοδο κάθε φορά που το μωρό σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα, ξεκινώντας από τον ελάχιστο χρόνο αναμονής και φτάνοντας μέχρι τον μέγιστο, μέχρι την ώρα του πρωινού ξυπνήματος.

Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της θετικής ψυχολογίας, υπάρχει μία αμφισβήτηση και ένας αντίλογος σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η παραπάνω μέθοδος για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο αντίλογος είναι ότι το παρατεταμένο κλάμα μπορεί να το επηρεάσει συναισθηματικά. Πολύ συχνά όμως, προκειμένου να βάλουμε όρια σε μία στάση ή συμπεριφορά του παιδιού, χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο αποφασιστικοί. Ο κάθε γονιός που γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το παιδί του αντιδρά και συνεργάζεται, θα αποφασίσει εάν αυτή η μέθοδος ταιριάζει στο δικό του παιδί.