Πώς να ενημερώσω το παιδί μου για την απώλεια της γιαγιάς;

grandma-two-kids-5Ερώτηση: «ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΓΙΟ 4 ΕΤΩΝ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 3 1/2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΜΕΝΑΜΕ ΜΑΖΙ. ΤΟΣΟ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΡΩΤΑΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΛΠ. ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ?»


Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα σας.

Πρώτα απ όλα τα συλλυπητήρια μου για το θάνατο της μητέρας σας. Είναι μια επώδυνη εμπειρία, το να χάνεις τον γονιό σου σε όποια ηλικία και αν συμβαίνει αυτό.

Κάθε φορά που δουλεύω μαζί με γονείς διαπιστώνω ότι όλοι να θέλουν με ένα τρόπο να προστατεύσουν τα παιδιά του από ένα και μόνο συναίσθημα: Τον πόνο. Η αγωνία τους και το ερώτημα που προκύπτει συχνά είναι: «Μα δεν είναι μικρό ακόμα;» «Δεν αντέχω να το βλέπω να πονάει. Η ζωή θα φέρει τόσα μπροστά του όσο μεγαλώνει. Ας το αφήσω λίγο ακόμα… » Η θλίψη είναι ένα «κακό» συναίσθημα για τους περισσότερους και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να «κρύψουν» τα γεγονότα. Τα γεγονότα όμως δεν κρύβονται. Είναι εκεί παρόντα ανάμεσα σε εμάς και το παιδί που περιμένει εναγωνίως κάποιον να του πει την αλήθεια. Γιατί αλλιώς αναλαμβάνει η φαντασία να συμπληρώσει τα κενά… Και αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ τρομακτικό για το παιδί. Η εκπαίδευση για το πένθος είναι καλό να ξεκινά πολύ πριν συμβεί κάτι γιατί τότε πρέπει να καλύψουμε πολλά πράγματα μαζί. Στην εκπαίδευση για το πένθος λαμβάνουμε υπ΄όψη μας την ηλικία του παιδιού, τη συναισθηματική του ανάπτυξη, το περιβάλλον, τι άλλες απώλειες υπάρχουν στη ζωή του κ.ο.κ

Tο να ανακοινώσω τα νέα στο παιδί είναι μια διαδικασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προσοχή και ευαισθησία. Έχοντας περάσει ήδη ένας μήνας από το θάνατο της μητέρας σας αυτό που χρειάζεται σε μια πρώτη φάση είναι να ρωτήσετε το παιδί για να δείτε τι ξέρει (ή τι φαντάζεται). Ρωτήστε το λοιπόν κάτι σαν: «Με ρωτάς που είναι η γιαγιά αρκετές φορές. Εσύ που φαντάζεσαι ότι είναι;» Αν απαντήσει: » Δεν ξέρω» τότε μπορείτε μαλακά και με ένα τρυφερό τρόπο να του πείτε ότι η γιαγιά ήταν άρρωστη και ότι η ασθένεια της αυτή δεν πήγε και πολύ καλά. Κάθε φορά που θα δίνεται στο παιδί μέρος της αλήθειας θα χρειάζεται να το ρωτάτε πως είναι με αυτό που μαθαίνει.

Μιλώντας γενικά οι καθοδηγητικές γραμμές είναι οι ακόλουθες:

Ενημερώνω έγκαιρα με απλά λόγια το παιδί.

Το βοηθώ να εκφράσει τα συναισθήματα του.

Το βοηθώ να συμμετέχει στο πένθος με τον τρόπο που θέλει.

Του παρέχω ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς αλλαγές.

Του παρέχω υποστήριξη σταθερά.

Εξηγώ – χωρίς να ωραιοποιώ – την πραγματικότητα αλλά και τη μονιμότητα του θανάτου, δίνοντας έμφαση (για την ηλικία που είναι ο γιος σας) ότι το σώμα δεν πονά, δεν έχει ανάγκες , δεν αισθάνεται.

Χρησιμοποιώ τη λέξη «πέθανε» και όχι «έφυγε» γιατί αυτό δημιουργεί σύγχυση.

Δεν δίνω «μια και έξω» πληροφορίες.

Επαναλαμβάνω όσο συχνά χρειάζεται αυτά που με ρωτά το παιδί.

Πληροφορώ το παιδί για το μέλλον καθησυχάζοντας το ότι θα είμαι κοντά του για να το φροντίσω.

Όταν το παιδί κλαίει και πονά γίνομαι μια αγκαλιά για αυτό, χωρίς πολλά λόγια. Αντέχω το παιδί μου στεναχωρημένο και δεν προσπαθώ να του αποσπάσω την προσοχή για να «μην κλαίει».

Τέλος, φροντίστε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορείτε να περάσετε «τον δρόμο των δακρύων» όπως περιγράφει ο Χορχέ Μπουκάι, τον δρόμο του πένθους με ασφαλή τρόπο. Ασφαλής τρόπος θα πει: «Πενθώ αλλά ζω παράλληλα.»

Σας ευχαριστούμε και πάλι.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr