Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του

happy-baby (1)Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με την αξία της αυτοεκτίμησης στα πρώτα χρόνια της ζωής του βρέφους. Σύμφωνα με αποτελέσματα από μελέτες, η αυτοεκτίμηση ξεκινά από νωρίς και επηρεάζεται από την σχέση και αλληλεπίδραση του βρέφους με τους γονείς και κυρίως από την μητέρα η οποία βρίσκεται δίπλα του.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής μας εξηγεί ότι το βρέφος εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από τους γονείς του και καθώς μαθαίνει να δέχεται την αγάπη και την φροντίδα τους, αναπτύσσει αισθήματα όπως η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία, τα οποία θα το συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αν όμως δεν λάβει σε ικανοποιητικό βαθμό την προσοχή των γονέων και ειδικά της μητέρας, στο μέλλον δεν θα μπορεί να εμπιστευτεί τον εαυτό του, τον κοινωνικό του περίγυρο και τη ζωή γενικότερα.

Πώς μπορεί η μητέρα να βοηθήσει;

• Του καλύπτουμε τις συναισθηματικές ανάγκες με αγάπη και στοργή
• Όταν κλαίει το χαϊδεύουμε για να το καθησυχάσουμε
• Το κοιτάμε στα μάτια και του μιλάμε τρυφερά
• Το κοιτάμε στα μάτια και του λέμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς
• Του τραγουδάμε τρυφερά και ταυτόχρονα παίζουμε με το σώμα του

Συμβουλή του Ειδικού

Τα βρέφη εκτός από φροντίδα και τρυφερότητα, έχουν ανάγκη και από συναισθηματική ενίσχυση. Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν την αγάπη τους χωρίς να φοβούνται ότι θα κακομάθουν το βρέφος τους. Κάθε βρέφος είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο και εάν η μητέρα αρχίζει να έχει ανησυχίες, της προτείνω να επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό και να συζητήσουν μαζί ό,τι την απασχολεί ή να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής για νέους γονείς.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Email: info@mandou.gr
Τηλ: 210 7488269
www.mandou.gr