Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να φτιάξετε τη σχέση με το παιδί σας μετά από έναν τσακωμό

Πώς να φτιάξετε τη σχέση με το παιδί σας μετά από έναν τσακωμό

25263813Πολλές φορές οι γονείς μετανιώνουν για την αυστηρή συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά. Αν και γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τον εκνευρισμό τους, όταν τα μικρά τους ξεσπούν σε κλάματα που συνοδεύονται από έντονη γκρίνια, συχνά τους είναι αδύνατο να ηρεμήσουν!

Είναι σημαντικό μετά από έναν τσακωμό με το παιδί να προσπαθήσετε να «επιδιορθώσετε» τη σχέση σας μαζί του, δημιουργώντας γερά θεμέλια και αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και επιπλέον να του διδάξετε την αξία της ενσυναίσθησης.

Διαβάστε μερικές συμβουλές για το πώς θα τα καταφέρετε (ίσως φανούν χρήσιμες και για τη σχέση με το σύντροφό σας):

Πρώτα απ’ όλα, ηρεμήστε!
Δοκιμάστε να φάτε, να κάνετε ένα ντους, να πάτε μια βόλτα ή να κλείσετε τα μάτια σας για λίγα λεπτά – οτιδήποτε σας ηρεμεί. Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα λύπης ή θυμού που σας έχουν κυριεύσει. Το πώς θα γίνει αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητά σας, μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μιλούν ή να τραγουδούν και άλλοι να καταγράφουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Natural-Parenting-Does-Not-Equal-Perfect-ParentingΣυζητήστε με το παιδί σας
Ξεκινήστε με ήρεμο τόνο και χωρίς άμεση επαφή με τα μάτια. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να ακούσει αυτά που έχετε να του πείτε. Δοκιμάστε ως εξής: «Έκανα ένα λάθος και θα ήθελα να σου μιλήσω γι’ αυτό. Θέλεις να με ακούσεις;». Αν είναι δυνατόν καθίστε δίπλα στο παιδί σας, ώστε να έχετε άμεση επαφή μαζί του.

Ρωτήστε πώς αισθάνεται
Ζητήστε από το παιδί να σας πει πώς αισθάνεται για τη συμπεριφορά σας, χωρίς όμως να προσπαθήσετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Εάν το παιδί είναι μικρό, δοκιμάστε να του πείτε κάτι σαν: «Μήπως ένιωσες φόβο όταν σου φώναξα;». Στα μεγαλύτερα παιδιά καλό θα ήταν να πείτε: «Νιώθω άσχημα για τη συμπεριφορά μου. Δεν πειράζει αν αισθάνεσαι θυμωμένος μαζί μου. Θα ήθελα να ακούσω τι σκέφτεσαι».

Πείτε γιατί έχετε μετανιώσει
Με τρόπο που ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού, εξηγήστε του γιατί έχετε μετανιώσει. Για παράδειγμα: «Είμαι πολύ λυπημένη που σου φώναξα τόσο δυνατά». Όμως, μην υπερασπιστείτε τον εαυτό σας συνεχίζοντας: «...αλλά με τη συμπεριφορά σου με ανάγκασες να το κάνω». Ίσως αυτό που έκανε το παιδί να ήταν παράλογο και ανεπίτρεπτο, όμως έτσι συμπεριφέρονται τα παιδιά. Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη συμπεριφορά χωρίς να τα πληγώσουμε.

Ζητήστε του συγγνώμη
Από τα βάθη της καρδιάς σας, κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια και πείτε του «Συγγνώμη». Έπειτα, αγκαλιάστε το και εξηγήστε του ότι πρόκειται να κάνετε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην αφήσετε ποτέ ξανά τον εαυτό σας να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.