Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Πώς να «ξεκολλήσετε» από ένα τραγούδι που σας τριβελίζει το μυαλό

Πώς να «ξεκολλήσετε» από ένα τραγούδι που σας τριβελίζει το μυαλό

o-CHEWING-GUM-facebookΈχετε ξυπνήσει το πρωί με ένα τραγούδι ή μια μουσική που να έχει «κολλήσει» και να τριβελίζει στο μυαλό σας και μάλιστα να μη σας εγκαταλείπει παρά τη θέλησή σας για το αντίθετο; Εάν όχι, ανήκετε στο 10% του πληθυσμού, αφού αυτό συμβαίνει στο 90% των ανθρώπων τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Reading σε μελέτη τους διαπίστωσαν πως το 15 τοις εκατό των ανθρώπων χαρακτηρίζουν το φαινόμενο αυτό, το οποίο αποκαλείται «earworms», ως «ενοχλητικό». Μάλιστα ανακοίνωσαν πως βρήκαν τον τρόπο για την αντιμετώπιση και την απαλλαγή από αυτό το «βασανιστήριο» και το φάρμακο δεν είναι άλλο από το μάσημα μιας τσίχλας.

Η ερευνητική ομάδα, δημοσίευσε την εργασία της στην τριμηνιαία επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας ( quarterly Journal of Experimental Psychology) και σε αυτή επισημαίνει πως η εκμάθηση μεθόδων για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου ίσως να συμβάλει στην αντιμετώπιση εισβολής άλλων τύπων σκέψεων, όπως αυτών που ανήκουν σε διάφορες διαταραχές, όπως η ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οι ερευνητές ζήτησαν σε 98 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη να ακούσουν «πιασάρικα» τραγούδια όπως το «Payphone» το Maroon 5 και «Play Hard» από τον David Guetta.

Για τρία λεπτά αφού άκουσαν το τραγούδι ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πατήσουν ένα κουμπί σε περίπτωση που το τραγούδι «τους είχε κολλήσει στο μυαλό». Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών λεπτών οι 98 εθελοντές είχαν την επιλογή να μασούν τσίχλα, να χτυπούν τα δάκτυλά τους στο τραπέζι ή να μην κάνουν απολύτως τίποτα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως όσοι μασούσαν τσίχλα είχαν λιγότερες πιθανότητες, κατά ένα τρίτο λιγότερο, να επαναφέρουν στη μνήμη τους το τραγούδι που άκουσαν, συγκριτικά με όσους δεν μασούσαν τσίχλα.

Ο ψυχολόγος Phil Beaman του πανεπιστημίου Reading εξήγησε στη Ηuffington Post πως περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ακοή δεν περιλαμβάνουν μόνο τον ακουστικό φλοιό αλλά και περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ομιλία.

«Με το να αναγκάσεις τις περιοχές αυτές να ενεργοποιηθούν μέσω του μασήματος μιας τσίχλας το αποτέλεσμα είναι να καταστέλλεις την ικανότητά τους να υποστηρίξουν την ακούσια παραγωγή ή την ανάμνηση μιας μελωδίας» εξηγεί ο Beaman.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως αυτή η απλοϊκή προσέγγιση έχει μεγάλη σημασία αφού περαιτέρω έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευρεία αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Στο μεσοδιάστημα καλό είναι να έχετε ένα πακετάκι τσίχλες μαζί σας σε περίπτωση που θα ανοίξετε το ραδιόφωνο.

Σε συνεργασία με την Huffingtonpost.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.