Αρχική Infokids Υγεία Πώς να μάθετε στο παιδί σας την έννοια της πειθαρχίας

Πώς να μάθετε στο παιδί σας την έννοια της πειθαρχίας

children disciplineΌλα τα παιδιά παρεκτρέπονται κάποια στιγμή, προκειμένου να ανακαλύψουν ποια είναι η συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετούν και ποια τα όρια που δεν πρέπει να υπερβαίνουν.

Ως γονείς είναι σημαντικό να θυμάστε τους στόχους της πειθαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοέλεγχο και συναίσθηση των ορίων που έχετε θέσει, να βιώσει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και να μάθει από τα λάθη του.

Η ευελιξία είναι το κλειδί για την πειθαρχία καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αλλάξουν την προσέγγιση τους με την πάροδο του χρόνου, χρησιμοποιώντας διαφορετικές στρατηγικές, αφού το παιδί αποκτά μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες.

listening pic

Οι γονείς μαθαίνουν τα παιδιά τους να πειθαρχούν με διάφορους τρόπους. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τις τρεις πιο κοινές μορφές πειθαρχίας:

  • Ένας αυταρχικός γονέας ελέγχει τη συμπεριφορά του παιδιού, απαιτώντας υπακοή στην εξουσία και αποθάρρυνση της συζήτησης. Οι εξαιρετικά αυστηροί γονείς συχνά βασίζονται στην τιμωρία.
  • Ένας γονέας που υιοθετεί μια πιο μέτρια συμπεριφορά θέτει όρια και στηρίζεται σε φυσικές και λογικές συνέπειες, ώστε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους. Εξηγεί γιατί οι κανόνες είναι σημαντικοί και γιατί πρέπει να ακολουθούνται. Συνομιλεί με το παιδί και είναι πρόθυμος να ακούσει την άποψη του, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με αυτή, και το ενθαρρύνει να είναι ανεξάρτητο.
  • Ένας ανεκτικός ή επιεικής γονέας ασκεί ελάχιστο έλεγχο. Τα παιδιά επιτρέπεται να θέσουν τους δικούς τους κανόνες, τα δικά τους χρονοδιαγράμματα και τις δραστηριότητες της αρεσκείας τους.

Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια αντιμετώπιση είναι η πιο αποτελεσματική από τις τρεις μορφές πειθαρχίας. Τα παιδιά που ανατρέφονται από τέτοιους γονείς τείνουν να έχουν μια καλή ιδέα για τον εαυτό τους και να είναι υπεύθυνα, αξιόπιστα και αυτοδύναμα. Εκείνα που ανατρέφονται από αυστηρούς γονείς είναι συνήθως δειλά και εξαρτώνται από τους άλλους, ενώ τα παιδιά με ελαστικούς γονείς είναι εντελώς ανώριμα και απρόθυμα να αναλάβουν ευθύνες.

Η επιβράβευση είναι η καλύτερη τεχνική για την ενθάρρυνση της επιθυμητής συμπεριφοράς. Τα περισσότερα παιδιά επιθυμούν την προσοχή και την αποδοχή από τους γονείς τους. Η επιβράβευση, λοιπόν, είναι ένας καλός τρόπος για να δείξετε στο παιδί ότι εκτιμάτε την προσπάθεια που κάνει. Επιπλέον, η ανταμοιβή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία και τις προτιμήσεις του παιδιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.