Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Πώς να μιλήσω στις κόρες μου -7 και 8,5 ετών- για το σεξ και την έμμηνο ρύση;

Έχω δύο κορίτσια 7 ετών και 8,5 ετών. Όταν με ρωτούν πώς μεγάλωσαν στην κοιλιά μου, τους λέω ότι ο μπαμπάς τους μου έβαλε το σποράκι στην κοιλιά μου. Στην ερώτηση πώς το έβαλε, απάντησα ότι το έβαλε καθώς κάναμε έρωτα. Τι είναι αυτό ήταν η επόμενη ερώτηση, όπου απάντησα ότι είναι μια διαδικασία όπου δείχνει ο ένας στον άλλον πόσο τον αγαπάει και ότι αυτό το κάνουν μόνο τα ζευγάρια και όχι δύο φίλοι μεταξύ τους (για να μην κάνουν απόπειρες με τους φίλους τους). Όταν με ρωτούν κάτι που δεν ξέρω πώς να απαντήσω, τους λέω ότι ξέρω αλλά δεν μπορώ να τους το εξηγήσω απλά ώστε να το καταλάβουν ή ότι δεν ξέρω και όταν μάθω θα τους απαντήσω.

Επίσης, όταν χαϊδεύω την μεγάλη (8,5 ετών) στο στήθος μου λέει ότι την πονάει. Υπάρχει πιθανότητα να νιώθει ενόχληση επειδή αρχίζει να σχηματίζεται το στήθος της ή είναι νωρίς; Πώς να της εξηγήσω την διαδικασία της περιόδου και της έμμηνου ρήσης; Αυτό μου φαίνεται ΒΟΥΝΟ!!!

Ευχαριστώ!!!

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Τα πρώτα ερωτήματα γύρω από την σεξουαλικότητα παρατηρούνται στην ηλικία των 2-3 ετών. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Μιλήστε με απλά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό υπόβαθρο και τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού. Αξίζει να είστε ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά σας. Εάν δεν γνωρίζετε ή δεν ξέρετε κάτι, προτιμήστε να του πείτε ότι θα το ψάξετε και να επανέλθετε αργότερα σε αυτό δίνοντας μια απάντηση στο παιδί σας. Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις ή να θέτουν απορίες γύρω από αυτό το θέμα. Να τα ακούτε με προσοχή και με ψυχραιμία. Αποφύγετε να δώσετε τις δικές σας ερμηνείες ή να ασκείτε κριτική σε κάτι που ακούσατε και διαφωνείτε με αυτό. Στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με την γονιμότητα, την αντισύλληψη, τον τοκετό καθώς και για την πρόληψη για μεταδιδόμενα νοσήματα. Γνωρίζουμε το σώμα μας, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, μαθαίνουμε και σεβόμαστε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Φροντίζουμε για την ασφάλεια και την σωματική μας ακεραιότητα.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος
www.greekpsychologist.com
Email: [email protected]
Τηλ: 6936637612/211 4048794

Διαβάστε επίσης:

Σοκ: 47,3 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε εμπόλεμες περιοχές

Στην 11 μηνών κόρη του, έδωσε το ήπαρ του πατέρας, σε επιτυχημένη μεταμόσχευση

Ροή Ειδήσεων