Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Πώς να μιλήσω στις κόρες μου -7 και 8,5 ετών- για το σεξ και την έμμηνο ρύση;

Πώς να μιλήσω στις κόρες μου -7 και 8,5 ετών- για το σεξ και την έμμηνο ρύση;

My-Precious-DaughtersΈχω δύο κορίτσια 7 ετών και 8,5 ετών. Όταν με ρωτούν πώς μεγάλωσαν στην κοιλιά μου, τους λέω ότι ο μπαμπάς τους μου έβαλε το σποράκι στην κοιλιά μου. Στην ερώτηση πώς το έβαλε, απάντησα ότι το έβαλε καθώς κάναμε έρωτα. Τι είναι αυτό ήταν η επόμενη ερώτηση, όπου απάντησα ότι είναι μια διαδικασία όπου δείχνει ο ένας στον άλλον πόσο τον αγαπάει και ότι αυτό το κάνουν μόνο τα ζευγάρια και όχι δύο φίλοι μεταξύ τους (για να μην κάνουν απόπειρες με τους φίλους τους). Όταν με ρωτούν κάτι που δεν ξέρω πώς να απαντήσω, τους λέω ότι ξέρω αλλά δεν μπορώ να τους το εξηγήσω απλά ώστε να το καταλάβουν ή ότι δεν ξέρω και όταν μάθω θα τους απαντήσω.

Επίσης, όταν χαϊδεύω την μεγάλη (8,5 ετών) στο στήθος μου λέει ότι την πονάει. Υπάρχει πιθανότητα να νιώθει ενόχληση επειδή αρχίζει να σχηματίζεται το στήθος της ή είναι νωρίς; Πώς να της εξηγήσω την διαδικασία της περιόδου και της έμμηνου ρήσης; Αυτό μου φαίνεται ΒΟΥΝΟ!!!

Ευχαριστώ!!!

Απαντά η Μπριντάκη Παρασκευή, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Τα πρώτα ερωτήματα γύρω από την σεξουαλικότητα παρατηρούνται στην ηλικία των 2-3 ετών. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Μιλήστε με απλά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό υπόβαθρο και τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού. Αξίζει να είστε ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά σας. Εάν δεν γνωρίζετε ή δεν ξέρετε κάτι, προτιμήστε να του πείτε ότι θα το ψάξετε και να επανέλθετε αργότερα σε αυτό δίνοντας μια απάντηση στο παιδί σας. Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις ή να θέτουν απορίες γύρω από αυτό το θέμα. Να τα ακούτε με προσοχή και με ψυχραιμία. Αποφύγετε να δώσετε τις δικές σας ερμηνείες ή να ασκείτε κριτική σε κάτι που ακούσατε και διαφωνείτε με αυτό. Στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με την γονιμότητα, την αντισύλληψη, τον τοκετό καθώς και για την πρόληψη για μεταδιδόμενα νοσήματα. Γνωρίζουμε το σώμα μας, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, μαθαίνουμε και σεβόμαστε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Φροντίζουμε για την ασφάλεια και την σωματική μας ακεραιότητα.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος
www.greekpsychologist.com
Email: evi_mprintaki@yahoo.gr
Τηλ: 6936637612/211 4048794


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.