Αρχική Infokids Υγεία Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τις σημαντικές αξίες της ζωής;

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τις σημαντικές αξίες της ζωής;

mother-and-daughter-smilingΟι γονείς είναι εκείνοι που ασκούν τη σημαντικότερη επιρροή στη ζωή των παιδιών τους, διδάσκοντάς τους τις ανθρώπινες αρετές και την καλή συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται.

Ποιες είναι οι αρετές των ανθρώπων; Πώς θα τις κάνουμε πράξη; Οι γονείς πρέπει να είναι σαφείς και ακριβείς όταν αναλαμβάνουν τη διδασκαλία της ηθικής στα παιδιά τους.

Οι παρακάτω συμβουλές θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στο έργο σας αυτό, αλλά έχετε κατά νου ότι κάθε γονέας πρέπει να μεταφέρει στο παιδί του τις αξίες αυτές που εκείνος θεωρεί σημαντικές για τη μελλοντική ζωή του παιδιού.

Οι γονείς αποτελούν το πρότυπο των παιδιών
Τα παιδιά παρακολουθούν όλη την ώρα και μιμούνται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τους γονείς τους. Πρέπει όλοι οι γονείς να έχουν υπόψη τους ότι η συμπεριφορά των παιδιών είναι αντίστοιχη αυτής που βλέπουν από τους ίδιους τους γονείς. Εάν θέλετε να τα κάνετε να πιστεύουν στον εαυτό τους, θα πρέπει να τους δείξετε πόσο σκληρά χρειάζεται να παλέψετε εσείς οι ίδιοι για τα όνειρά σας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που σας ακούνε ή σας βλέπουν να κάνετε.

Μπορείτε να διδάξετε τα παιδιά ανά πάσα στιγμή
Ένα αντικείμενο, ένα ερώτημα, μια εμπειρία ή κάθε περιστατικό που συμβαίνει στην καθημερινή ζωή μας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για να ωθήσουμε τα παιδιά μας στην υιοθέτηση μιας σωστής συμπεριφοράς προς τους άλλους. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να τους δείξετε έναν άνδρα που βοηθάει μια ηλικιωμένη γυναίκα να διασχίσει το δρόμο, ή μιλώντας τους για ευγνωμοσύνη, να τα μυήσετε στην προσευχή πριν το γεύμα. Συζητείστε μαζί τους, αφήστε τα να σας κάνουν ερωτήσεις κι έπειτα ετοιμαστείτε να απαντήσετε σε αυτές.

Χρησιμοποιήστε διασκεδαστικές μεθόδους
Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα σε παιχνίδια και δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που προσφέρουν ποικιλία ιδεών, οι οποίες μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή των παιδιών τόσο στην προσχολική όσο και στη σχολική ηλικία. Για παράδειγμα, εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να φωνάζει όταν θέλει κάτι ή βρίσκεται κάπου όπου επικρατεί ησυχία, παίζοντας μαζί του παιχνίδια που έχουν σχέση με την ένταση της φωνής. Έτσι, τα παιδιά θα διασκεδάσουν και συγχρόνως θα υιοθετήσουν σωστή συμπεριφορά μέσα από το παιχνίδι τους.

Διαβάστε τους βιβλία για τις ανθρώπινες αξίες
Τα παιδιά θα εκτιμήσουν στο μέλλον το χρόνο που ξοδεύετε παρέα για ανάγνωση. Όταν τους διαβάζετε βιβλία που μιλούν για τις αξίες και αρετές των ανθρώπων, τους δίνετε ζωντανά παραδείγματα στα οποία μπορούν να ανατρέξουν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους. Αν τα παιδιά σας θέλουν να αποκτήσουν γνωρίσματα του χαρακτήρα που θαυμάζουν όπως την ειλικρίνεια, το θάρρος, τη συμπόνια, θα πρέπει να τους μιλήσετε για αυτά τα σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας των ανθρώπων και να τα βοηθήσετε μέσω των βιβλίων, ώστε να τα αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου αλλά και με πολλή δουλειά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.