Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Πώς να μιλήσουμε σε ένα 8χρονο παιδί με ΔΕΠΥ που ψάχνει για τάπες στις τσάντες των συμμαθητών και στα σκουπίδια;"

"Πώς να μιλήσουμε σε ένα 8χρονο παιδί με ΔΕΠΥ που ψάχνει για τάπες στις τσάντες των συμμαθητών και στα σκουπίδια;"

Ήθελα να σας ρωτήσω για ένα παιδί 8 ετών που έχει ΔΕΠΥ. Ενώ πηγαίνει σε κέντρο και έχει μπει σε πρόγραμμα, υπάρχει ένα θέμα το οποίο προσπερνάνε. Έχει κόλλημα με τις τάπες. Ό,τι βρει το χτυπάει, όπως χτυπάνε τις τάπες και στο σχολείο ψάχνει στις τσάντες των άλλων παιδιών, ακόμα και στα σκουπίδια για να βρει να παίξει με τάπες. Τι να κάνει η μητέρα αυτού του παιδιού; Και το λέει στο κέντρο και της λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό. Εγώ της λέω ότι καλό είναι να δει το παιδί ένας παιδοψυχολόγος, να μάθει γιατί παίζει εμμονικά με αυτό το παιχνίδι ή ό,τι κι αν βρει το χτυπάει σαν τάπα και γιατί να ψάχνει άλλες τσάντες και στα σκουπίδια. Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. Εσείς τι λέτε;

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο τα παιδιά σε αυτή την ηλικία να κολλάνε με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή παιχνίδι. Είναι συνήθως αντικείμενα που τους προκαλούν συναισθηματική ασφάλεια και συχνά έχουν την ανάγκη να τα παίρνουν μαζί τους. Αντλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση μέσα από αυτά, καθώς αποτελούν και ένα τρόπο να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Συχνά, δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τον θυμό τους ή το αίσθημα της κόπωσης. Μπορεί να συνεχίσουν να ασχολούνται με την ίδια δραστηριότητα ακόμη και να είναι φανερά κουρασμένα. Δεν αναγνωρίζουν τα όρια τους. Ο ρόλος του γονέα είναι να τα βοηθήσει να εξωτερικεύσουν αυτά που νιώθουν. Να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους, να κατανοήσουν από που απορρέει τυχόν ο εκνευρισμός, η κούραση, η ένταση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κριτική ή επίπληξη.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612/ 215 5300652
http://www.greekpsychologist.com/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.