Πώς να ντύσω το παιδί μου για να το πάω ανοιξιάτικη βόλτα ;

IMG_5669Ο καιρός άνοιξε και ήδη το παιδάκι σας ζητάει «Άτα». Κάνετε σχέδια για το που θα πάτε αλλά ταυτόχρονα ανησυχείτε για το πώς θα πρέπει να ντύσετε το παιδί καθώς τα μικρόβια ακόμα παραμονεύουν και δεν θέλετε το μικρό σας να αρρωστήσει. Τι λοιπόν να του φορέσετε ώστε να είναι προφυλαγμένο και ταυτόχρονα να μπορεί να απολαύσει την ανοιξιάτική του βόλτα;

Μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, επισημαίνει ο  Αδάμος Χατζηπαναγής, παιδίατρος διατρέχουν παιδιά που βρίσκονται διαρκώς σε κλειστούς χώρους, εξαιτίας των μικροβίων και λιγότερο εκείνα που βγαίνουν στο κρύο, αρκεί βεβαίως να είναι σωστά ντυμένα.

Ποιο είναι το σωστό ντύσιμο;

Το υπερβολικά προστατευτικό που κάνει τα περισσότερα παιδιά να ασφυκτιούν; Σε καμία περίπτωση! Να ντύνετε το μωρό σας όπως ντύνεστε και εσείς. Εξαίρεση αποτελεί ο πρώτος μήνας της ζωής, κατά τον όποίο το νεογνό χρειάζεται συνήθως μια στιβάδα ρούχου παραπάνω από ο,τι εμείς.

mom-and-baby-boy-in-parkΒόλτα στο πάρκο

«Το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια», έλεγαν οι πρόγονοί μας και δεν είχαν άδικο. Μην φοβάστε το κρύο και μην «κλειδώνετε» το μωρό σας στο σπίτι. Κανένα παιδί σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται δεν κινδυνεύει από τον ατμοσφαιρικό αέρα ιδίως της χώρας μας. Σε ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται συχνά παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου. Σκεφθείτε λογικά. Σε ποιο χώρο κινδυνεύει τόσο το μωρό σας όσο και εσείς να κρυολογήστε; Σε έναν κλειστό, όπου μπαινοβγαίνουν πολλοί άνθρωποι και ορισμένοι απ’ αυτούς βήχουν, φτερνίζονται «σκορπίζοντας» τα μικρόβιά τους ή σε ένα πάρκο; Εκεί ο αέρας ανανεώνεται.

Το μόνο που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να ντύσετε καλά το μωρό σας πριν το πάτε βόλτα. Και όταν λέμε καλά εννοούμε να φορέσει πάνω από τη φόρμα του, ένα μπουφανάκι, στα ποδαράκια του χοντρές καλτσούλες. Μία μικρή κουβερτούλα μπορεί ακόμα να είναι χρήσιμη.

Πάμε εκδρομούλα;

Εκεί που θα πάτε δεν ξέρετε τι καιρό θα συναντήσετε.  Μια λίστα με τα απαραίτητα αξεσουάρ θα σας βοηθήσει. Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ξεχάσετε τον υπνόσακο. Θεωρείται άκρως απαραίτητος για την μεταφορά παιδιών μέχρι την ηλικία των δύο ετών, από ένα σχετικά ζεστό μέρος σε περιοχή με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάτω των δέκα βαθμών. Εάν η διαδρομή είναι μεγάλη να έχετε επίσης μέσα στο αυτοκίνητο πάνες, διότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το μωρό σας, μία πετσετούλα και ένα δεύτερο ζιπουνάκι για να το σκουπίσετε και να το αλλάξετε εάν έχει λερωθεί ή ιδρώσει έστω και λίγο. Έχετε μαζί σας και το μπουφανάκι του, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να το φοράει μέσα στο αυτοκίνητο παρά μόνο όταν βγείτε.Τ

TwinsΕκδρομή με παιδί 1-2  ετών

Δε χρειάζεται να «πνίξετε» το παιδί σας με τα ρούχα. Στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να είναι πολύ καλά ντυμένο. Ένα βαμβακερό φανελάκι και πάνω από αυτό ένα φούτερ θα το κρατήσουν ζεστό. Μόλις, όμως, φθάσετε στον προορισμό σας και βγείτε από το αυτοκίνητο θα πρέπει να του φορέσετε το μπουφανάκι του. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας περπατάνε, ιδρώνουν και πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά ρουχαλάκια.

Σε αυτή την ηλικία μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε στα παπουτσάκια του παιδιού. Είτε είναι απλά, είτε μποτάκια πρέπει να είναι ζεστά και σταθερά. Το παιδί τρέχει, παίζει και μπορεί να γλιστρήσει εάν δεν φοράει το κατάλληλο παπούτσι. Επίσης, τα παπούτσια πρέπει να είναι ανθεκτικά και να μην μουσκεύουν από τη βροχή . Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι μποτάκια.

Πρέπει  να έχετε μαζί σας πολλά βαμβακερά φανελάκια για να το αλλάζετε αμέσως μόλις ιδρώσει. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει πρόβλημα. Για να μην ιδρώνει το παιδί σας ενώ παίζει δεν χρειάζεται να το ντύνετε καλά, παρά μόνο όταν ηρεμεί και αφού το έχετε σκουπίσει καλά.