Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Πώς να περιποιηθώ το, ερεθισμένο από την πάνα, παιδικό δέρμα;

Πώς να περιποιηθώ το, ερεθισμένο από την πάνα, παιδικό δέρμα;

woman-changing-baby-diaperΤα μικρά παιδιά βρέχονται συχνά και χρειάζονται άλλαγμα της πάνας τους 5-6 φορές την ημέρα ενώ δεν είναι λίγες οι μέρες που φτάνουν ακόμη και τις 8-10 φορές. Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε την πάνα του πριν και μετά τα γεύματα και να σιγουρεύεστε πάντοτε πως το μωρό είναι στεγνό όταν το βάζετε για ύπνο.

Δυστυχώς, όσο προσεκτική και σχολαστική κι αν είστε, πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να έρθετε αντιμέτωπες με ερεθισμούς στο δερματάκι του. Η πιο συνηθισμένη αιτία των ερεθισμών στην περιοχή της πάνας είναι η επαφή του δέρματος με τα ούρα και τις κενώσεις που διασπώνται σε αμμωνία η οποία συγκαίει την επιδερμίδα. Τα δερματικά προβλήματα που προκαλούνται μπορεί να είναι από μια κοκκινίλα έως έντονες φλεγμονές και λύση της συνέχειας του δέρματος. Μάλιστα, τα μωρά που δε θηλάζουν είναι ακόμη πιο ευάλωτα από τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα. Οι ερεθισμοί επίσης μπορεί να προκληθούν από υπερβολική ζέστη ή από πολλά ή πολύ σφιχτά ρουχαλάκια.

babydiaperrashΑπαλή περιποίηση

Η πρώτη σας μέριμνα θα πρέπει να είναι η σχολαστική υγιεινή. Αλλάζετε τις πάνες του συχνά και σε κάθε αλλαγή προσπαθήστε να αερίζετε όσο μπορείτε το δερματάκι του. Αποφεύγετε τα σαπούνια και τα λάδια, ειδικά εάν η περιοχή έχει ήδη κοκκινίσει, χρησιμοποιήστε σκέτο χλιαρό νερό και περιποιηθείτε την περιοχή με μια κρέμα οξειδίου του ψευδαργύρου. Θα μπορούσατε ακόμη να στεγνώσετε καλά το δερματάκι του στα δύσκολα σημεία των πτυχών που δημιουργούνται με σεσουάρ μαλλιών, που όμως θα ρυθμίσετε σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε περιπτώσεις έντονων ερεθισμών, εφοδιαστείτε με βαμβακερά πανιά τα οποία θα αποστειρώσετε βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό. Αφού τα στεγνώσετε, θα τα χρησιμοποιείτε ένα -ένα κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό, αγκαλιάζοντας με ένα πανάκι το δερματάκι του πριν του φορέσετε την πάνα.

Εάν οι ερεθισμού έχουν δημιουργηθεί από την υψηλή θερμοκρασία, αφαιρέστε μερικά από τα ρουχαλάκια του και κυρίως αυτά που το σφίγγουν. Μόλις το δέρμα του μωρού δροσιστεί λιγάκι, οι κοκκινίλες θα υποχωρήσουν. Έχετε υπόψη σας πως τον πρώτο χρόνο το μωρό δεν μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του. Έτσι είναι σημαντικό να του φοράτε ρούχα που θα το προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και συγχρόνως θα επιτρέπουν στην επιδερμίδα του να αναπνέει. Το καλύτερο υλικό είναι το βαμβάκι, ενώ προτιμότερο είναι να αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα.

Ειδικές περιπτώσεις

Πολλά νεογέννητα έχουν ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα, που ξεφλουδίζει. Είναι κάτι φυσιολογικό και δε χρειάζεται ειδική αγωγή με λοσιόν ή κρέμες. Το εμβρυικό σμήγμα, μια λευκή και λιπαρή ουσία δηλαδή που καλύπτει το δέρμα του, ακόμη και το πρόσωπο, αποτελεί φυσική προστασία ενάντια στις μολύνσεις και απορροφάται σταδιακά από την επιδερμίδα. Οι ορμονικές κηλίδες επίσης που μοιάζουν με μικρά σπιθουράκια διάσπαρτα στο δέρμα του μωρού, οφείλονται στις ορμόνες της μητέρας που έχουν περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Μέσα σε λίγο καιρό η ισορροπία στον οργανισμό του θα έχει επιτευχθεί και οι κηλίδες θα έχουν εξαφανιστεί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.