Αρχική Σχολή Γονέων Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για μια θεατρική παράσταση

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για μια θεατρική παράσταση

theatro2012-600_235756_3BUU2ZΓράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Η περίοδος των γιορτών είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να περάσουν οι γονείς λίγο χρόνο με τα παιδιά τους.

Παρά τον περιορισμό των οικονομικών τους οι γονείς -ακόμη και από το υστέρημα τους- θα επιδιώξουν να προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έστω μια φορά μια παράσταση που είναι ιδιαίτερη όπως στο Μέγαρο Μουσικής, στη Λυρική ή στο θέατρο.

Προβληματίζονται όμως πώς θα αντιδράσει το παιδί, θα το δεχθεί, θα του αρέσει, θα καθίσει ήρεμο κατά τη διάρκεια της παράστασης, χρειάζεται να κάνουν κάποια προετοιμασία, πώς θα επιλέξουν παράσταση...Τα ερωτήματά τους είναι πολλά. Το πρωταρχικό ερώτημα που θέτουν είναι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία που το παιδί θα μπορέσει να παρακολουθήσει μια παράσταση.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς την ηλικία. Eξαρτάται από το παιδί και τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί μέχρι τώρα. Συνήθως όμως από το νηπιαγωγείο, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να παρακολουθήσουν και μια «διαφορετική παράσταση». H πρώτη φορά που παίρνετε μαζί το παιδί και πηγαίνετε στη Λυρική Σκηνή ή στο Μέγαρο Μουσικής μπορεί να εξελιχθεί σε μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, με την προϋπόθεση ότι έχετε προετοιμάσει τη βραδιά.

originalΤι θα πρέπει να κάνετε:

- H προετοιμασία αρχίζει με την επιλογή του κατάλληλου έργου.

- Για την πρώτη φορά, πρέπει να διαλέξετε μια όπερα εντυπωσιακή, προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα των παιδιών, με πλούσια δράση και κίνηση.

- Διαβάστε από πριν την υπόθεση της όπερας και εξηγήστε τη στο παιδί με πολύ απλά λόγια και, αν είναι δυνατόν, ακούστε από πριν μαζί κάποια αποσπάσματα.

- Διαλέξτε θέσεις από τις οποίες το παιδί θα μπορεί να βλέπει καλά. Mη θεωρήσετε ότι οι ακριβότερες θέσεις είναι οπωσδήποτε και οι καλύτερες!

- Tο παιδί πρέπει να έχει χορτάσει ύπνο. Mόνο έτσι δεν θα φανούν ατέλειωτες οι δύο-τρεις ώρες.

- Κατά τη διάρκεια της παράστασης να του εξηγείτε αυτό που βλέπει.

- Αν δυσφορήσει ή κουραστεί ή θέλει να φύγει μην το πιέσετε.

- Eίναι μάλλον απίθανο να δείτε το παιδί σας να γίνεται λάτρης της όπερας με την πρώτη του επίσκεψη σ’ αυτή. Όταν όμως τη γνωρίσει καλύτερα, σίγουρα δεν πρόκειται αργότερα να τη «φοβηθεί», όπως συμβαίνει σε πολλούς ενήλικες.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
Τηλ: 210 64 522 54
E-mail: akappatou@akappatou.gr
www.akappatou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.