«Πώς να προετοιμάσω τα δύο παιδιά μου για το θάνατο του παππού τους;»

«Πώς προετοιμάζεις δύο παιδιά 14 και 11 ετών για το ότι μπορεί να πεθάνει ο παππούς; Ξέρουν ότι είναι άρρωστος αλλά… Στην κηδεία πρέπει να τα πάρω, γιατί είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα…»

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συγγραφέας του βιβλίου: «Πένθος, το Ταξίδι στη Χώρα του Παράδοξου»

Η προετοιμασία των παιδιών για έναν επικείμενο θάνατο ξεκινά από την ενημέρωση των παιδιών για τη σοβαρότητα της ασθένειας από την οποία νοσεί το αγαπημένο τους πρόσωπο. Ενημερώνουμε τα παιδιά με κατάλληλα για την ηλικία τους λόγια και αποφεύγοντας τους επιστημονικούς όρους και το ιατρικό λεξιλόγιο για την διάγνωση και την πρόγνωση. Βεβαιώνουμε τα παιδιά ότι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να βοηθήσουν τον άρρωστο να είναι άνετα και να μην πονά. Ενθαρρύνουμε τις επισκέψεις στο χώρο του νοσοκομείου, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εξοικειώνονται κάθε φόρα με την πραγματικότητα. Τόσο πριν όσο και μετά από τις επισκέψεις δίνουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε απορία έχουν. Η ειλικρίνεια, η απλότητα και η αγάπη είναι χρήσιμα εργαλεία σε αυτή τη φάση.

Το δεύτερο ερώτημα: «Να πάρω μαζί μου το παιδί μου στην κηδεία;» είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς και ως πληροφορία για να πάρουν απάντηση, παρέχουν την ηλικία του του παιδιού. Το ζήτημα είναι όμως ότι για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χρειάζεται να έχουμε στο νου μας ένα σύνολο πραγμάτων και η ηλικία είναι ένα από αυτά.

Σκεφτείτε λίγο τα παρακάτω: Ποια είναι η σχέση που έχουν με τον παππού; Τι γνωρίζουν για την ασθένεια του; Ποιος είναι ο χαρακτήρας των παιδιών; Ποια είναι η εμπειρία τους με προηγούμενες απώλειες; Αφού σκεφθείτε όλα τα παραπάνω συζητήστε ανοιχτά με τα παιδιά. Αφιερώστε χρόνο να τους εξηγήσετε αναλυτικά το τι πρόκειται να δουν εκεί που θα πάνε. Την εκκλησία, τους συγγενείς που θα κλαίνε, την διαδικασία της ταφής. Ρωτήστε τι θέλουν να κάνουν και αφήστε τα να επιλέξουν. Λύστε όποιες απορίες προκύψουν και εξασφαλίστε τη βοήθεια ενός ακόμη ενηλίκου αν τα παιδιά σας ζητήσουν να απομακρυνθούν από την κηδεία και εσείς θέλετε να παραμείνετε.

Η συζήτηση μετά την κηδεία χρειάζεται να γίνει καθώς όλα αυτά που είδαν, άκουσαν και αισθάνθηκαν τα παιδιά εκεί θα χρειαστούν έναν ασφαλή χώρο για να τα επεξεργαστούν. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει γρήγορα (και κυρίως ανώδυνα) μια σημαντική απώλεια. Όταν παρέχουμε στα παιδιά ένα σταθερό χωρίς κριτική περιβάλλον, όταν τα παροτρύνουμε να μιλάνε και δεν αρνούμαστε τη θλίψη τους ή το θυμό τους, όταν τους παρέχουμε στήριξη και καθοδήγηση τότε τα βοηθάμε ουσιαστικά να επεξεργαστούν την απώλεια. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά αλλά επίσης είναι βοηθητικό να αφήνουμε τα παιδιά να είναι δημιουργικά. Το παιχνίδι, η τέχνη, ο χορός, η μουσική και τα τελετουργικά, είναι όλα πολύ σημαντικά και εκφράζουν ότι οι λέξεις δεν μπορούν.

Τέλος, είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσουμε (ή όχι) εμείς το πένθος για την απώλεια μας είναι πιο σημαντικός απ΄αυτά που θα πούμε στα παιδιά μας. Τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν όχι αυτά που ακούν.

Καλό κουράγιο και μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
facebook.com/mathimata.zois.gr
nancypsimenatos.blogspot.gr