- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς να συμπεριφερθείτε απέναντι στις νυχτερινές φοβίες των παιδιών

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία των φόβων του, το μικρό έχει ανάγκη να το καθησυχάσουμε. Υποχρέωση των γονιών είναι να καταλάβουν αυτό που συμβαίνει στο παιδί και να του το εξηγήσουν με τρόπο κατανοητό, για να το βοηθήσουν να βγει από μια κατάσταση αγωνίας και ανησυχίας, αναφέρει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας [2]

Η συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθήσουν είναι η εξής:

• Να μιλούν μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα άγχη και τις ανησυχίες του, να έχουν διάλογο μαζί του, για να επιτρέψουν στο παιδί να εκφράσει εκείνο που το ανησυχεί και το τρομάζει.

• Να τηρούν την κανονικότητα των ωραρίων των γευμάτων και να το προτρέπουν να ξαπλώσει τη συνηθισμένη ώρα. Ιδιαίτερα να μη μεταβάλλουν το νυχτερινό τελετουργικό και να φροντίζουν να αποκοιμιέται στο κρεβάτι του.

• Αν είναι αληθινά τρομοκρατημένο, να του επαναλαμβάνουν κάθε βράδυ ότι δεν διατρέχει κινδύνους, ότι ο μπαμπάς και η μαμά είναι παρόντες και ότι το προστατεύουν και τίποτε μα τίποτε κακό δεν πρόκειται να του συμβεί ενώ κοιμάται. Αν μιλά για τέρατα κάτω από το κρεβάτι ή για κλέφτες μέσα στη ντουλάπα, είναι λάθος να παραστήσουμε ότι τους ψάχνουμε (πράγμα που θα επιβεβαίωνε στο μικρό την αιτία του φόβου του). Πολύ προτιμότερο να του πούνε ήρεμα: «Είμαι εδώ, στο διπλανό δωμάτιο, έχω το νου μου εγώ. Δεν μπορεί να συμβεί απολύτως τίποτα».

• Να προτρέπουν το παιδί να ξαπλώσει (ή να το βάζουν στο κρεβάτι του) αμέσως λίγο πριν από την ώρα που συνηθίζει να αποκοιμιέται, αποφεύγοντας να το αφήνουν για πολλή ώρα ξύπνιο στο κρεβάτι του, στα σκοτεινά και αν το ζητά να του επιτρέπουν να κρατήσει αναμμένη στο δωμάτιό του τη λάμπα με το νυχτερινό φως ακόμα και για όλη τη νύχτα.