Αρχική Γωνιά του μαθητή Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αποδώσει στο σχολείο

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αποδώσει στο σχολείο

child-with-learn-letter-blocks
Η σχολική απόδοση ενός παιδιού στηρίζεται όχι μόνο στις δυνατότητές του αλλά και στη στάση και τη βοήθεια που του δίνουν οι γονείς του. Ο κάθε γονέας ακολουθεί τον δικό του τρόπο και μέθοδο για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στο παιδί του. Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, οι γονείς σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να κατανοήσουν μερικά πράγματα ώστε να αποφύγουν λανθασμένες κινήσεις:

 • Αρχίστε να γνωρίζετε το παιδί σας, παρατηρήστε τις αδυναμίες και τις ικανότητες του.
 • Βοηθήστε το παιδί με τις εργασίες του αλλά να θυμάστε ότι όσον αφορά την απόδοσή του στην τάξη, αυτό είναι καθαρά κάτι που εξαρτάται από εκείνο.
 • Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποδώσει καλύτερα στο σχολείο αλλά και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση είναι οι εξής:
 • Δώστε στο παιδί την ικανοποίηση να ολοκληρώσει μόνο του μία εργασία. Μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει θα του δοθεί η ευκαιρία να κάνει λάθη, να τα διορθώσει και να ανακαλύψει μόνο του τη λύση.
 • Συζητήστε μαζί του σχετικά με το πρόγραμμα διαβάσματός του. Προτείνετέ του να κάνει διαλείμματα κάθε 20-30 λεπτά και μην το μαλώσετε εάν δεν το εφαρμόσει με ακρίβεια αλλά προσπαθήστε ξανά με νέες προτάσεις.
 • Παροτρύνετε το παιδί να αναπτύξει τις συναισθηματικές του ανάγκες, όπως το να βρίσκει χρόνο για παιχνίδι με τους φίλους του.
 • Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε τα θέλω του παιδιού από τα δικά σας. Δεν πρέπει να θεωρείτε το παιδί ως προέκταση του εαυτού σας.
 • Βρείτε τρόπους ώστε να εξάπτετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας για το περιεχόμενο ενός μαθήματος. Δείξτε του ενθουσιασμό και χρησιμοποιήστε παραδείγματα της καθημερινότητάς σας.
 • Προσαρμοστείτε σύμφωνα με τον τρόπο μέσα από τον οποίο μαθαίνει καλύτερα το παιδί σας. Κάποια π.χ. υπερκινητικά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν κινούνται.
 • Το επιβραβεύουμε για τα καλογραμμένα του γράμματα και το παροτρύνουμε να γράφει πρώτα σε πρόχειρο εάν κάνει πολλά λάθη.

studying

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, οι γονείς καλούνται να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την απόδοση των παιδιών τους. Είναι πολύ εύκολο με μερικούς λανθασμένους χειρισμούς από τους γονείς, να μειωθεί η αυτοεκτίμησή τους και στη συνέχεια η σχολική τους επίδοση. Μερικά από τα οποία πρέπει να αποφύγετε είναι τα παρακάτω:

 • Να του ακυρώσετε ένα γραπτό μόνο και μόνο επειδή δεν είναι καθαρογραμμένο.
 • Να κρατήσετε μια ουδέτερη στάση για την προσπάθειά του.
 • Να έχετε συνεχώς απαιτήσεις να είναι σωστό με τις υποχρεώσεις του και εσείς να μην το στηρίζετε συναισθηματικά.
 • Να του κάνετε συνεχώς διορθώσεις αλλά να μην επιβραβεύετε την προσπάθειά του.
 • Να το μαλώνετε είτε επειδή θέλετε να του βάλετε όρια είτε επειδή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Η επιτυχία ενός παιδιού στο σχολείο εξαρτάται από διαφορετικά μεταξύ τους κριτήρια. Το σημαντικό είναι να νιώσει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη από τους γονείς του. Εάν παρά τις προσπάθειές σας παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό για μία εκτίμηση. Είναι σκόπιμο να διαλέξετε συνετά και προσεκτικά τον Ειδικό που θα σας καθοδηγήσει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.