Αρχική Infokids Υγεία Πώς να βοηθήσετε το παιδί που φοβάται τον παιδίατρο

Πώς να βοηθήσετε το παιδί που φοβάται τον παιδίατρο

Boy-checkupΓράφει ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται μια επίσκεψη στον παιδίατρο. Οι γονείς συνήθως αγχώνονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις φοβίες του παιδιού με όση περισσότερη ψυχραιμία μπορούν.

Οι γονείς στις περιπτώσεις που τα παιδιά κλαίνε, φωνάζουν και αρνούνται να μπουν στο ιατρείο, νιώθουν αμηχανία και πιέζουν το παιδί προκειμένου να συνεργαστεί. Πολλές φορές οι αντιδράσεις των παιδιών πηγάζουν μέσα από τις φοβίες των γονέων.

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να ξεπεράσει το φόβο του για τον παιδίατρο:

• Κρατήστε ήρεμα το παιδί πάνω σας χωρίς να το αναγκάσετε να ξαπλώσει στο κρεβάτι εξέτασης. Το παιδί θα νιώσει ασφάλεια με εσάς δίπλα του.
• Προτού επισκεφτείτε τον παιδίατρο ενημερώστε το παιδί για ποιο λόγο θα πάτε, π.χ. ότι θα κάνει εμβόλιο. Εάν σας ρωτήσει αν θα πονέσει μη του πείτε ψέματα.
• Εξηγήστε του ότι είναι σαν ένα τσίμπημα κουνουπιού.
• Εάν αρχίσει να αντιδράει υπερβολικά επιβεβαιώστε του ότι είναι φυσιολογικό να μη του αρέσει. Σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν ένεση.
• Κρύψτε το δικό σας άγχος και κάθε φορά που σας κοιτάζει αντιδράστε φυσιολογικά χωρίς να δείχνετε την αγωνία σας.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας λέγοντας πόσο δυνατός και μεγάλος είναι και...
• Εάν συνεχίζει να φοβάται παρακαλέστε τον παιδίατρο να καθησυχάσει το παιδί και να έρθει σταδιακά σε επαφή μαζί του.

Η συμβολή του παιδιάτρου είναι σημαντική στο πως θα νιώσει και αν θα φοβηθεί το παιδί. Ο τρόπος που το προσεγγίζει, πως θα το ηρεμήσει ακόμα και τα δωράκια που μπορεί να του δώσει όταν τελειώσουν, διευκολύνουν το παιδί να αντιμετωπίσει τις φοβίες του. Εάν παρατηρήσετε ότι οι αντιδράσεις του παιδιού είναι υπερβολικές και παρά τις προσπάθειες σας δεν έχετε κάποιο αποτέλεσμα, προσπαθήστε στην καθημερινή σας ζωή να μην είστε οι ίδιοι πολύ αγχώδεις και υπερπροστατευτικοί. Αντίθετα, να ενθαρρύνετε και να δίνετε πρωτοβουλίες στο παιδί σας. Μία επίσκεψη σε έναν Ειδικό θα δώσει την απαραίτητη καθοδήγηση και τις συμβουλές ώστε να αποβάλετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας το άγχος και τους φόβους.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
www.mandou.gr
info@mandou.gr
210 7488269


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.