Αρχική Infokids Υγεία Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το διαζύγιο

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το διαζύγιο

Fighting_parentsΈνα διαζύγιο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για το παιδί σας, όμως υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το στηρίξετε και να το παρηγορήσετε.

Πολλά παιδιά βιώνουν το διαζύγιο των γονιών τους χωρίς πολλά προβλήματα, ενώ για άλλα αποτελεί τραυματική εμπειρία που μπορεί να τα ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το τραύμα καθορίζεται από τον τρόπο που το παιδί βιώνει μια κατάσταση και όχι από το γεγονός αυτό καθ’ αυτό. Διαφορετικά παιδιά στην ίδια οικογένεια είναι πολύ πιθανό να έχουν εντελώς διαφορετική συναισθηματική αντίδραση στις πολυάριθμες αλλαγές που σχετίζονται με το διαζύγιο.

Η στάση σας είναι αυτή που διαμορφώνει τη στάση των παιδιών. Τα λόγια και οι πράξεις σας μπορούν είτε να τα εκθέσουν σε άσκοπο συναισθηματικό πόνο είτε να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν με θετικό τρόπο.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το τραύμα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος την περίοδο του χωρισμού ή χρόνια μετά το διαζύγιο. Ωστόσο, τα συμπτώματα συχνά επανεμφανίζονται ιδίως τα Σαββατοκύριακα ή την περίοδο των διακοπών, όπου το παιδί αναζητά την οικογενειακή ενότητα.

a87774039ddcb9bc_shutterstock_95861986.preview

Τί πρέπει να κάνετε, όμως, ως γονείς για να μειώσετε τις τραυματικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά σας;

  • Να είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε τις διαφορετικές αντιδράσεις των παιδιών σας. Εκείνα που συμπεριφέρονται ήσυχα και δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, μπορεί να είναι πιο αναστατωμένα και να έχουν ανάγκη από περισσότερη βοήθεια σε σχέση με εκείνα των οποίων η συναισθηματική αναστάτωση είναι προφανής.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να περιγράψουν τα συναισθήματά τους και να εκφράσουν τη θλίψη, το φόβο και το θυμό που μπορεί να αισθάνονται. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να τα διαβεβαιώσετε ότι θα συνεχίσετε να τα αγαπάτε και να τα φροντίζετε.
  • Προσφέρετε στα παιδιά σας επιλογές, όποτε είναι δυνατόν, ώστε να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να είναι είτε οι διατροφικές επιλογές, είτε επιλογές σε ρούχα και άλλες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία τους.
  • Ζητήστε βοήθεια για εσάς και τα παιδιά σας από φίλους, μέλη της οικογένειας, θρησκευτικές ομάδες υποστήριξης, συμβούλους και θεραπευτές. Είναι καλύτερο και λιγότερο επώδυνο να αντιμετωπίσετε έναν χωρισμό μαζί με άλλους.
  • Παρέχετε στο παιδί την αίσθηση της συνέχειας που εξασφαλίζεται από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει αρκετό ελεύθερο και παραγωγικό χρόνο μαζί του.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.