Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να τρέφεται σωστά ώστε να χάσει το περιττό του βάρος

Η μάχη με τα περιττά κιλά αφορά δυστυχώς, ολοένα και περισσότερα παιδιά. Σήμερα δυο στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και οι γονείς συχνά απελπίζονται στην προσπάθειά τους να τα βοηθήσουν να χάσουν βάρος.

Οι πιο κρίσιμες περίοδοι για το παιδί

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ξεκινά χρόνια πριν την ενήλικη ζωή και μάλιστα από την εμβρυική. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζουν το βάρος του νεογνού. Το αυξημένο βάρος του νεογέννητου (πάνω από 4,5 κιλά) προδιαθέτει για εκδήλωση παχυσαρκίας στο μέλλον.
Η δεύτερη πιο επικίνδυνη περίοδος είναι η ηλικία των 6-7 χρόνων, οπότε προκύπτει απότομη αύξηση των λιποκυττάρων, και η τρίτη είναι η περίοδος της εφηβείας, κατά την οποία αλλάζουν πολλά εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών και την πιθανή αύξηση των λιποκυττάρων.

Τι φταίει και το παιδί είναι υπέρβαρο;

Ένα παιδί έχει παραπάνω κιλά επειδή τρώει περισσότερο από αυτό που δαπανά. Οπότε οι γονείς πρέπει να εστιάσουν στο φαγητό που καταναλώνει το παιδί, αλλά και στην άσκηση που αυτό κάνει. Φαίνεται πλέον ότι τα παχύσαρκα παιδιά δεν τρώνε πολύ περισσότερο από τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, αλλά κινούνται πολύ λιγότερο. Άρα λοιπόν, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε να υπάρχουν στο σπίτι διαθέσιμα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, να μειώσουν την πρόσβαση του παιδιού στα υπόλοιπα τρόφιμα, αλλά και να εμπλέκονται ενεργά οι ίδιοι στην αύξηση της δραστηριότητας του παιδιού, αφιερώνοντας χρόνο στην αύξηση της κίνησης και λειτουργώντας οι ίδιοι σαν πρότυπο. Επίσης οι γονείς δεν πρέπει να απαγορεύουν τρόφιμα, ούτε να χρησιμοποιούν την απαγόρευση τροφίμων ως μέθοδο τιμωρίας.

Από την άλλη και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 77% των παιδιών δεν τρώει ποτέ με τους γονείς του και παράλληλα περνάει πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι. Έτσι το φαγητό του δεν ελέγχεται από τους γονείς ούτε ως προς την ποιότητα ούτε ως προς την ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy