Πώς ο ήχος του κινητού επηρεάζει το μωρό μέσα στη μήτρα;

pregnancy-and-mobile-phones-1-770x512_cΟ ήχος του κινητού τηλεφώνου μιας εγκύου θα μπορούσε να τρομάξει το αγέννητο παιδί της, σύμφωνα με νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων στο Σαν Φρανσίσκο. Το δυνατό κουδούνισμα και η δόνηση στα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ πιθανό να διαταράσσουν το πρόγραμμα του ύπνου των εμβρύων, ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον ή όχι έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία του αγέννητου μωρού ή στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Boris Petrikovsky από το Ιατρικό Κέντρο Wyckoff Heights στη Νέα Υόρκη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ήχος και ίσως ακόμη οι δονήσεις του κινητού τηλεφώνου, προκαλούν ένα αντανακλαστικό αιφνιδιασμού που διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο ύπνου του εμβρύου».

Στα πλαίσιο της μελέτης, ο Dr. Petrikovsky και η ομάδα του παρακολούθησαν 28 έγκυες γυναίκες, όλες εκ των οποίων βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο τα έμβρυα αντέδρασαν στην επαναλαμβανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Όλα τα κινητά τηλέφωνα τοποθετήθηκαν κοντά στο κεφάλι του εμβρύου και στη συνέχεια οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε υπέρηχο, έτσι ώστε οι ερευνητές να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα στο αγέννητο παιδί. Όλα τα έμβρυα μεταξύ 27 και 41 εβδομάδων ξαφνιάζονταν όταν το τηλέφωνο χτυπούσε, περιστρέφοντας το κεφάλι τους ή ανοιγοκλείνοντας το στόμα και τα μάτια τους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες που ασκούν το επάγγελμα του γιατρού, τείνουν να έχουν υψηλότερο από το μέσο ποσοστό επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, μεταξύ των οποίων ο πρόωρος τοκετός, η υπερβολικά υψηλή πίεση του αίματος (προεκλαμψία) και το χαμηλό βάρος του νεογέννητου. Λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, οι γιατροί συχνά μεταφέρουν κινητά τηλέφωνα και βομβητές κοντά στο σώμα τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι ο θόρυβος από τα κινητά τηλέφωνα εγκυμονεί κινδύνους κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορούν όμως να υποστηρίξουν τη θέση ότι η ομαλή συμπεριφορά του εμβρύου σίγουρα διαταράσσεται ή διακόπτεται από τη συχνή χρήση των κινητών τηλεφώνων. Συμπερασματικά, όσο πιο μακριά από το έμβρυο τοποθετούν οι έγκυες το κινητό τους, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες του μωρού να επηρεαστεί.