Αρχική Περιβάλλον Πώς ο πύθωνας καταπίνει θηράματα μεγαλύτερα από εκείνον;

Πώς ο πύθωνας καταπίνει θηράματα μεγαλύτερα από εκείνον;

95603IMG_6767-medΤο μυστήριο του πύθωνα της Βιρμανίας, που καταβροχθίζει θηράματα το ίδιο μεγάλα με εκείνον, έλυσαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας. Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γονιδιωματική αλληλουχία του πύθωνα της Βιρμανίας (Python molurus bivittatusI) και της βασιλικής κόμπρας (Ophiophagus hannah). Συγκρίνοντας τις δυο αλληλουχίες μεταξύ τους αλλά και με τμήματα του γονιδιώματος άλλων ερπετών, αμφίβιων, πτηνών και θηλαστικών, οι επιστήμονες βρήκαν το μονοπάτι της εξέλιξης των γονιδίων που έδωσαν στους πύθωνες τη δυνατότητα να καταβροχθίζουν τόσο μεγάλα θηράματα.

Python bivittatus Andre (6)Ειδικότερα, μέσω της σύγκρισης οι επιστήμονες κατάφεραν να μελετήσουν την εξελικτική διαδικασία μέσω της οποία ο πύθωνας απέκτησε τα χρήσιμα χαρακτηριστικά που διαθέτει, όπως για παράδειγμα το γιγάντιο άνοιγμα των σαγονιών του.

Όταν ο πύθωνας καταβροχθίσει το θήραμά του, η γονιδιακή του έκφραση (μεταφορά πληροφοριών από τι γονίδιο στις πρωτεΐνες) αλλάζει σημαντικά. Γονίδια που προηγουμένως ήταν ήσυχα ξαφνικά ζωντανεύουν και ενεργοποιούνται, παράγοντας τεράστιες ποσότητες πρωτεϊνών που ενισχύουν την ανάπτυξη του μεταβολισμού. Αλλάζοντας τον μεταβολισμό του, ο πύθωνας της Βιρμανίας μπορεί να φάει και να χωνέψει θηράματα το ίδιο μεγάλα με εκείνον.

Ωστόσο το μυστικό δεν βρίσκεται μονάχα στον μεταβολισμό. Το εκπληκτικό αυτό φίδι αυξάνει τη μάζα σημαντικών οργάνων (νεφρά, καρδιά) κατά 35% ως 150%, εντός 24 ως 48 ωρών από το γεύμα του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πύθωνας εξελίχθηκε ταχύτατα ώστε να μπορεί να κυνηγά τόσο μεγάλα θηράματα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.