Αρχική Γωνιά του μαθητή Πώς οι εικόνες βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν αγγλικά

Πώς οι εικόνες βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν αγγλικά

language learning for kids-multimedia set-playing cards englishΑπό την Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου, Ψυχολόγο/ Επιστημονική υπεύθυνη www.specialenglish.gr

Η χρήση εικόνων (οπτικοποίηση) με σκοπό την κατανόηση της καθημερινής ζωής, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο εκπαίδευσης των ατόμων στο αυτιστικό φάσμα.Το πλούσιο οπτικό υλικό ( κάρτες με εικόνες), τα υποστηρίζει να κατανοήσουν, να οργανώσουν και να μάθουν τις λειτουργίες της καθημερινότητάς τους.

Γενικότερα, στο πλαίσιο των ειδικών μαθησιακών προγραμμάτων αγγλικών, οι εικόνες χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιήσουν σημαντικές δεξιότητες των παιδιών, όπως η μνήμη και η κριτική σκέψη. Άλλωστε, ειδικά τα δυσλεκτικά άτομα σκέφτονται, κατανοούν και θυμούνται πρωταρχικά με εικόνες. Αυτή η διαδικασία είναι αυθόρμητη και γίνεται υποσυνείδητα. Οι νοερές εικόνες, δηλαδή η << μετάφραση >> των αφηρημένων εννοιών καθώς και των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού σε σύντομες οπτικές πληροφορίες ( π.χ. σχεδιαγράμματα ), είναι η γέφυρα μέσω της οποίας τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες οδηγούνται στη γνώση.

670px-Make-the-Game--Animal-Match-Up--a-Kids-Card-Game-Step-3

Έτσι λοιπόν εικόνες προσώπων, ζώων, αντικειμένων, συμβόλων μπορούν:

να ανακατευτούν και να δημιουργήσουν την πιο αστεία, ή την πιο φανταστική, ή την πιο ανατρεπτική ιστορία γραπτά ή προφορικά
να γίνουν ερεθίσματα για ένα διασκεδαστικά εκπαιδευτικό παιχνίδι παντομίμας
να γίνουν ένα παιχνίδι μνήμης
να γίνουν η επιβράβευση της ημέρας, στο τέλος μίας μαθησιακής συνεδρίας.

Οι εικόνες μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό σύμμαχο στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας της αγγλικής ως ξένης γλώσσας. Επιπλέον , τα ίδια τα παιδιά μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο κατακτούν αποτελεσματικά τη νέα γνώση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.