Πώς οι λοιμώξεις και το υγρό στα αυτιά επηρεάζουν την ακοή των παιδιών;

Κάθε φορά, που στο αυτί συσσωρεύεται υγρό (μολυσμένο ή καθαρό), θα υπάρξει και μια προσωρινή απώλεια ακοής. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρευστό υγρό παρεμβαίνει στην μετάδοση του ήχου μέσω του ακουστικού νεύρου. Όταν το υγρό θα απομακρυνθεί, η ποιότητα της ακοής επανέρχεται στο σχεδόν φυσιολογικό επίπεδο. Ο ήχος, φτάνοντας στο τύμπανο, μεταδίδεται μέσω μιας αλυσίδας, αποτελούμενης από 3 μικροσκοπικά οστά στο μέσο αυτί (τα οστάρια ).

Απαντά ο Παύλος Τσολαρίδης, M.D. Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου

Τα ηχητικά κύματα επηρεάζουν το τύμπανο και οι κραδασμοί μετατρέπονται στις δονήσεις των οσταρίων, που πάλλονται στο εσωτερικό αυτί. Το εσωτερικό αυτί μετατρέπει αυτές τις δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω του νεύρου της ακοής. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα ηλεκτρικά σήματα σαν ήχους.

Όταν η αλυσίδα αυτή λειτουργεί κανονικά, ο ήχος, που εισέρχεται στο έσω ους, ερμηνεύεται καλά. Το υγρό, που βρίσκεται στο μέσο ωτός εμποδίζει την σωστή μετάδοση των δονήσεων μέσα στο σύστημα.

Για να καταλάβετε καλύτερα – εάν χτυπήσουμε ένα βαρέλι, γεμάτο με νερό, αυτό δεν θα κάνει τόσο δυνατό ήχο, επειδή το νερό σταματά την δόνηση. Με τον ίδιο τρόπο το υγρό του μέσου ωτός δεν αφήνει το τύμπανο και τα οστάρια να μεταφέρουν τη δόνηση σωστά.