Αρχική Quiz Πώς οι μέλισσες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών;

Πώς οι μέλισσες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών;

flower_beeΚάθε χρόνο στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όπου η ανθοφορία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι μέλισσες επισκέπτονται τα λουλούδια.

Η επικονίαση

Οι μέλισσα συλλέγουν νέκταρ ή γύρη από μκάθε λουλούδι αλλά ποτέ και τα δύο ταυτόχρονα. Οι μέλισσες έχουν μια στρώση από τρίχες στις οποίες προσκολλάται η γύρη. Έτσι άθελά τους, πηγαίνοντας από λουλούδι σε λουλούδι, αφήνει κομμάτια γύρης! Οι κόκκοι της γύρης είναι πολύτιμοι αφού χωρίς αυτούς τα λουλούδια δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν σπόρους. Το μέρος του λουλουδιού που παράγει τη γύρη είναι το άνθος – το άκρο του στήμονα. Προτού σχηματιστούν οι σπόροι, η γύρη πρέπει να φτάσει σε ένα άλλο μέρος του λουλουδιού, το στίγμα. Η μετακίνηση της γύρης από το άνθος προς το στίγμα ονομάζεται επικονίαση.

Κάποια λουλούδια είναι σε θέση να κάνουν αυτή τη δουλειά από μόνα τους, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται αυτοεπικονίαση.

Στην διασταυρωτή επικονίαση η γύρη πρέπει να μεταφερθεί από το ένα λουλούδι στο άλλο. Κάποιες φορές αυτό γίνεται με τη βοήθεια του αέρα, άλλες γίνεται με τη βοήθεια σκαθαριών.
Αλλά τις περισσότερες φορές, η γύρη μεταφέρεται από λουλούδι σε λουλούδι με τις μέλισσες! Έτσι, με αυτή τους την ενέργεια οι μέλισσες, βοηθάνε μεγάλο μέρος των φυτών, να αναπαραχθούν με τη μέθοδο της διασταυρωτής επικονίασης!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.