Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πώς παράγονται ο ήχος και η ηχώ;

Πώς παράγονται ο ήχος και η ηχώ;

sound-wavesΟ ήχος είναι μια μορφή ενέργειας που παράγεται όταν κάτι δονείται, κινείται δηλαδή με παλμικές κινήσεις.

Ο ήχος μεταφέρει τις δονήσεις με τη μορφή κυμάτων. Τα ηχητικά κύματα περνούν μέσα από στερεά, υγρά και αέρια, αλλά δεν μπορούν να διασχίσουν το διάστημα γιατί εκεί δεν υπάρχουν σωματίδια για να μεταφέρουν τις δονήσεις.

Τα μουσικά όργανα παράγουν ήχους προκαλώντας δονήσεις σε ένα τμήμα τους. Αυτό μπορεί να είναι οι χορδές ενός βιολιού ή ο αέρας μέσα στον σωλήνα μιας φλογέρας ή μιας τρομπέτας. Οι ψηλές νότες προέρχονται από γρήγορες δονήσεις, ενώ οι χαμηλές από αργές δονήσεις.

bigstock-Children-siste-14486834Ήξερες ότι...

  • Οι γρύλοι έχουν τα αυτιά πάνω στα γόνατά τους
  • Οι βάτραχοι έχουν το τύμπανο του αυτιού στο πλάι του κεφαλιού τους
  • Τα υπερηχητικά αεροσκάφη ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου

Τί είναι η ηχώ;

Όταν ένα ξένο σώμα παρεμβάλλεται στην κατεύθυνση των ηχητικών κυμάτων, τότε αυτά υφίστανται ανάκλαση. Αν για παράδειγμα, σταθούμε μπροστά από έναν τοίχο και χτυπήσουμε παλαμάκια, τα κύματα που θα φτάσουν στον τοίχο θα αναγκαστούν να αλλάξουν κατεύθυνση. Αν το εμπόδιο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 17 μέτρα, τότε παρατηρούμε πως ο κρότος που δημιουργήσαμε επαναλαμβάνεται. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ηχώ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.