Πώς Πατρινός ναυαγοσώστης έσωσε 6χρονη από βέβαιο πνιγμό σε πισίνα στη Ζάκυνθο

Από βέβαιο πνιγμό έσωσε ένα 6χρονο κοριτσάκι Πατρινός ναυαγοσώστης, ο οποίος εργάζεται σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Πρόκειται για τον Αλέξη Βασιλόπουλο, ο οποίος εντόπισε εγκαίρως το παιδί και επενέβη άμεσα, σώζοντας το κοριτσάκι, το οποίο είχε διαφύγει της προσοχής της μητέρας του και είχε βουλιάξει στο νερό που υπήρχε στην πισίνα.

“‘Ήταν μια περίπτωση σιωπηλού πνιγμού και αν δεν το είχα αντιληφθεί…..”

Ο ίδιος περιγράφοντας το περιστατικό στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας αναφέρει: «κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου και ενώ βρισκόμουν επάνω στην γέφυρα παρατήρησα ότι δύο παιδάκια είχαν ξεφύγει της προσοχής της μητέρας τους, με αποτέλεσμα το ένα να βρίσκεται μπροστά στις σκάλες της πισίνας που το βάθος του νερού, είναι 1.40.

Το άλλο είχε φθάσει μπροστά από την γέφυρα που το νερό έχει βάθος 1,80. Δεν πήρα τα μάτια μου πάνω από τα παιδιά, έχοντας κακό προαίσθημα… Το μικρότερο παιδί, 6 ετών, βούτηξε χωρίς κανένα βοήθημα.

Κουνούσε τα χέρια του και κάποια στιγμή που το κεφάλι του έφθασε στην επιφάνεια έβγαλε έναν πνιχτό ήχο.

Αντιλήφθηκα πως ήταν σε εξέλιξη σιωπηλός πνιγμός και χωρίς να χάσω χρόνο, αφού έλεγξα τη γέφυρα πήδησα από πάνω για να κερδίσω χρόνο. Έπιασα το παιδί και το έβγαλα στην επιφάνεια. Είχε τρομάξει αρκετά», ανέφερε ο Πατρινός ναυαγοσώστης, ο οποίος θέλει να ευχαριστήσει και δημόσια τον εκπαιδευτή του, Βασίλη Χατζόπουλο.

Η μητέρα του παιδιού τον ευχαρίστησε, ενώ ο ίδιος εφιστά την προσοχή στους γονείς μικρών παιδιών να τα έχουν πάντα υπό την επίβλεψή τους, καθώς το κακό παραμονεύει.

 Τα σιωπηλά σημάδια πνιγμού που πρέπει να προσέχουμε ΟΛΟΙ μας

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο πνιγμός στο νερό δε μοιάζει καθόλου με την εικόνα που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας. Στις ταινίες οι άνθρωποι που πνίγονται στη θάλασσα για παράδειγμα, εμφανίζονται να κάνουν φασαρία πετώντας νερά, κουνώντας χέρια-πόδια και ουρλιάζοντας.

Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο πνιγμός είναι ιδιαίτερα σιωπηλός και ύπουλος τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, Παιδίατρος.

Ο Dr F. Pia, περιέγραψε πρώτος την “Ενστικτώδη Αντίδραση Πνιγμού”, ένα είδος αυτόνομης (ανεξάρτητης δηλαδή από τη θέληση μας) αντίδρασης του οργάνισμου όταν δεν μπορεί να κρατηθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού. Σε ελέυθερη μετάφραση, ο ίδιος περιγράφει την αντίδραση αυτή ως εξής:

1. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις το άτομο που πνίγεται ΔΕΝ είναι σε θέση να καλέσει βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα είναι φτιαγμένο πρωτίστως για να αναπνέουμε. Πρέπει να μπορούμε να πάρουμε ανάσες για να ακολουθήσουν οι ήχοι.

2. Το στόμα του ατόμου που πνίγεται ανεβοκατεβαίνει γρήγορα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όταν βρίσκεται για λίγο πάνω από την επιφάνεια ο χρόνος αρκεί με δυσκολία για να βγάλει γρήγορα και να ξαναβάλει αέρα. Στη συνέχεια ξαναβυθίζεται πριν προλάβει να αρθρώσει έστω και μία λέξη.

3. Το άτομο που πνίγεται ΔΕΝ μπορεί να κουνήσει τα χέρια του έξω από το νερό ζητώντας βοήθεια. Ενστικτωδώς, τα χέρια απλώνονται στο πλάι, πιέζοντας την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω. Αυτό τους βοηθά να ανασηκώσουν το σώμα τους λίγο έξω από το νερό για να πάρουν ανάσα.

4. Σε όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης πνιγμού το άτομο δεν έχει κανένα συνειδητό έλεγχο των κινήσεων του σώματός του. Εκτός από το οτι δεν μπορεί να σηκώσει τα χέρια ζητώντας βοήθεια, δεν μπορεί να κολυμπήσει προς τη στεριά, ούτε καν να αρπάξει ένα σωσίβιο που μπορεί να του πετάξουμε.

5. Σε όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης πνιγμού το σώμα παραμένει σε κάθετη (όρθια) θέση μέσα στο νερό ενώ τα πόδια ΔΕΝ κάνουν καμμία κίνηση για να το σπρώξουν προς τα πάνω. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση άλλου ατόμου (ιδανικά ναυαγοσώστη) το άτομο που πνίγεται μπορεί να παραμένει με το στόμα πάνω από την επιφάνεια του νερού για μόνο 20 έως 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια όλο το σώμα βυθίζεται μέσα στο νερό.

Όλα τα παραπάνω σε σημαίνουν οτι αν κάποιος φωνάζει βοήθεια δεν κινδυνεύει. Απλά το άτομο αυτό μπορεί ακόμα να βοηθήσει το ίδιο στη διάσωσή του, αρπάζοντας πχ το σωσίβιο.

swimming (1)

ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

– Τι κεφάλι είναι αρκετά μέσα στο νερό και το στόμα στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού.

– Το κεφάλι είναι γυρισμένο προς τα πίσω και επάνω με το στόμα ανοιχτό.

– Βλέμμα κενό που δεν προσηλώνει.

– Τα μαλλιά κρύβουν το μέτωπο και τα μάτια.

– Το σώμα είναι σε κάθετη θέση με τα πόδια να είναι ακίνητα.

– Γρήγορες ή ακανόνιστες ανάσες.

– Δείχνει να προσπαθεί να κολυμπήσει προς μία κατεύθυνση αλλα δεν προχωρά καθόλου.

– Προσπαθεί να γυρίσει ανάσκελα.

– Μοιάζει να προσπαθεί να ανέβει μια αόρατη σκάλα.

Ο πραγματικός πνιγμός είναι αθόρυβος. Ίσως η πιο ισχυρή ένδειξη οτι κάποιος πνίγεται είναι οτι δε μοιάζει να πνίγεται.

Ειδικότερα για τους γονείς, τα παιδιά κάνουν πολύ φασαρία στη θάλασσα και στις πισίνεςΌταν δεν ακούτε φασαρία, θα πρέπει άμεσα να βρείτε τι συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης:

“Τριγωνοψαρούλης Τhe Musical”: Ο πιο αγαπημένος παιδικός λογοτεχνικός ήρωας περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα (από 16/6)

ΕΟΦ: Δεν έχουν τέλος οι ανακλήσεις προϊοντων – Δείτε τι ανακοίνωσε σήμερα

Μαθητές Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης κέρδισαν την πρωτιά στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής της Eurostat!