Αρχική Σχολή Γονέων Πώς πρέπει να αντιμετωπίζω το παιδί μου κάθε φορά που βρίζει;

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζω το παιδί μου κάθε φορά που βρίζει;

swearing_kidΜπορεί να είναι ένα αρκετά μεγάλο σοκ για εσάς, όταν θα ακούσετε για πρώτη φορά το παιδί σας να βρίζει. Ίσως να αναρωτηθείτε πού έμαθε αυτό το είδος της γλώσσας και κατά πόσο κατανοεί πραγματικά αυτό που λέει. Ο τρόπος που θα αντιδράσετε εκείνη τη στιγμή θα επηρεάσει τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού σας.

Γιατί βρίζουν τα παιδιά;

Τα μικρά παιδιά συχνά βρίζουν επειδή εξερευνούν τη γλώσσα. Μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα λέξη, ίσως για να καταλάβουν το νόημα της. Μερικές φορές τα παιδιά βρίζουν καταλάθος, στην προσπάθειά τους να μάθουν νέες λέξεις, ενώ άλλες φορές προσπαθούν να εκφράσουν ένα συναίσθημα όπως η απογοήτευση ή τα νεύρα. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν άσχημες λέξεις επειδή τους ακούγονται αστείες ή για να τραβήξουν την προσοχή των γονέων. Ωστόσο, ο πιο συχνός λόγος είναι επειδή προσπαθούν να μιμηθούν άλλα παιδιά ή ενήλικες που βρίζουν.

Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε το άσχημο λεξιλόγιο του παιδιού σας είναι να το αγνοήσετε εντελώς. Δεν χρειάζεται καν να του μιλήσετε, ούτε να κοιτάξετε το παιδί στα μάτια. Εάν με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το σταματήσετε. Η ηρεμία από την πλευρά σας είναι το κλειδί. Αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή του άσχημου λεξιλογίου μελλοντικά. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να βρίζει ή αισθάνεστε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να διορθώσετε την απρεπή συμπεριφορά του, δοκιμάστε να του μιλήσετε για την επιλογή του κατάλληλου λεξιλογίου. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να του πείτε: "Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λέξεις που αναστατώνουν τους ανθρώπους". Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τις λέξεις που χρησιμοποιούν, αλλά μπορούν να καταλάβουν ότι οι προσβλητικές λέξεις μπορούν να βλάψουν ή να προσβάλλουν τους άλλους.

swearing

Τι πρέπει να κάνετε μακροπρόθεσμα;

  • Είναι μια καλή ιδέα για τους γονείς να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε μια κοινώς αποδεκτή γλώσσα. Για παράδειγμα, μερικές εκφράσεις που δεν είναι αποδεκτές σε μια οικογένεια μπορεί να επιτρέπονται σε κάποια άλλη.
  • Συζητήστε με το παιδί σας τους κανόνες της οικογένειας σχετικά με το λεξιλόγιο που επιτρέπεται μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε: "Σε παρακαλώ, χρησιμοποίησε μια καλύτερη λέξη» ή «Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως αυτή".
  • Αν σας είναι δύσκολο να σταματήσετε εσείς οι ίδιοι να βρίζετε, προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση. Οι ενήλικες συχνά βρίζουν όταν είναι απογοητευμένοι ή θυμωμένοι. Αντί αυτού, προσπαθήστε να πείτε: «Αισθάνομαι πραγματικά απογοητευμένη ή θυμωμένη».
  • Να είστε ενήμεροι για τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθεί το παιδί σας, την μουσική που ακούει και τα παιχνίδια που παίζει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο του παιδιού μέσα στο σπίτι, χωρίς όμως να το "πνίγετε". Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να έχετε τον υπολογιστή ή την τηλεόραση σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού που μπορείτε να ελέγχετε εύκολα ανά πάσα στιγμή.
  • Επαινέστε το παιδί σας όταν παρατηρείτε ότι διαχειρίζεται με το σωστό τρόπο τα συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ισχυριστεί ότι κάποιος από τους συμμαθητές του τον έβρισε, πρέπει να το επαινέσετε που δεν έκανε το ίδιο και προτίμησε να μην δώσει περισσότερη έκταση στο θέμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.