Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Πώς πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς τη σεξουαλικότητα του έφηβου παιδιού τους;

Πώς πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς τη σεξουαλικότητα του έφηβου παιδιού τους;

teenloveΚαθώς τα παιδιά περνάνε από την προεφηβεία στην εφηβεία η δυναμική που υπάρχει ανάμεσα στα ίδια και στους γονείς τους αλλάζει εξηγεί η ψυχολόγος υγείας και ψυχοθεραπεύτρια Σωτηρία Μακαρώνη. Καθώς ο έφηβος προσπαθεί να διεκδικήσει την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του κάποιες φόρες μπορεί να το κάνει αυτό με επικίνδυνο τρόπο όπως πχ. με το να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Παρόλο, που πολλοί έφηβοι θα επιθυμούσαν να μιλήσουν με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα πάρα πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν άβολα να ρωτήσουν. Έτσι οι έφηβοι καταλήγουν να αντλήσουν την πληροφόρηση που έχουν για αυτά τα θέματα από τους συνομηλίκους τους, από την τηλεόραση και τις ταινίες. Δυστυχώς όμως, αρκετά από αυτά που μαθαίνουν είναι λανθασμένα. Είναι πολύ σημαντικό επομένως, ο γονέας να μην περιμένει από τον έφηβο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

teen_love_by_thebestcabinboyΠολύ συχνά, οι γονείς πιστεύουν ότι με το να ξεκινήσουν οι ίδιοι μια συζήτηση για το σεξ αυτό θα οδηγήσει τα παιδιά τους στο να κάνουν σεξ. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που έχουν μιλήσει με τους γονείς τους για αυτό το θέμα είναι πιο πιθανό να το αναβάλλουν για αργότερα και να χρησιμοποιήσουν προφυλάξεις όταν αποφασίσουν να ξεκινήσουν.

• Αν δυσκολεύστε να μιλήσετε με το έφηβο σας, παραδεχτείτε το και αντιμετωπίστε το με χιούμορ.

• Αξιοποιήστε την τηλεόραση, μια ταινία, ένα άρθρο, ή μια πραγματική κατάσταση για ξεκινήστε μια συζήτηση γύρω από το σεξ.

• Αν ο έφηβος σας κάνει μια ερώτηση στην οποία δεν γνωρίζετε την απάντηση, παραδεχτείτε το. Βρείτε μαζί του τις απαντήσεις ψάχνοντας σε βιβλία, στο internet ή σε άλλες πηγές.

• Αφήστε τους διαύλους της επικοινωνίας ανοιχτούς. Εξηγήστε στον έφηβο ότι θα είστε πάντα διαθέσιμοι και πρόθυμοι να συζητήσετε μαζί του οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία μπορεί να έχει σχετικά με το σεξ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.