Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πώς προκαλείται η έκρηξη ενός ηφαιστείου;

Πώς προκαλείται η έκρηξη ενός ηφαιστείου;

CR-Arenal-volcano_SS_rfΗ Γη είναι ένας πλανήτης με συνεχή δραστηριότητα. Κάτω από τον φλοιό της υπάρχει ένα στρώμα ρευστού πετρώματος που λέγεται μάγμα.

Πώς δημιουργούνται τα ηφαίστεια;

Κατά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, το μάγμα από το εσωτερικό της γης συγκεντρώνεται στους μαγματικούς θαλάμους. Αυτοί μπορεί να παραμείνουν σφραγισμένοι για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι η πίεση να αυξηθεί αρκετά ώστε να δημιουργηθεί μια ρωγμή. Τότε το μάγμα βρίσκει διέξοδο με ήπιο ή βίαιο τρόπο προς την επιφάνεια, εκεί ψύχεται και στερεοποιείται.

Ήξερες ότι...

-Υπάρχουν περίπου 700 ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο.
-Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης είναι το Μάουνα Λόα στη Χαβάη.
-Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Ένα ηφαίστειο χαρακτηρίζεται ως ενεργό αν έχει καταγραφεί κάποια δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων. Εάν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός ηφαιστείου, αλλά δεν υπάρχει καμία καταγραφή δραστηριότητας, τότε χαρακτηρίζεται ως σβησμένο ή νεκρό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.