Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Πώς προκαλείται η ομφαλίτιδα στα μωρά και ποια τα συμπτώματα της;

Πώς προκαλείται η ομφαλίτιδα στα μωρά και ποια τα συμπτώματα της;

Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου που παραμένει προσκολλημένο στον ομφαλό του νεογέννητου μωρού, θα πέσει από μόνο του μέσα στις πρώτες 10-20 μέρες της ζωής του μωρού. Δικό σας μέλημα είναι να διατηρήσετε το κομμάτι αυτό καθαρό, έτσι ώστε να μην μολυνθεί.

Κάθε φορά που θα αλλάζετε την πάνα του μωρού θα πρέπει να σκουπίζετε γύρω-γύρω τον ομφαλό με βαμβάκι, το οποίο προηγουμένως θα έχετε βρέξει με οινόπνευμα. Μη διστάζετε να σηκώνετε τον ομφάλιο λώρο προς τα πάνω και να καθαρίζετε καλά όλη τη βάση του ομφάλιου λώρου, αναφέρει ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής. Προσέξτε, επίσης, ο ομφάλιος λώρος να παραμένει έξω από την πάνα, έτσι ώστε να μη βρέχεται από τα ούρα του παιδιού.

Ο ομφάλιος λώρος θα αποξηρανθεί και θα πέσει. Συνεχίστε την περιποίηση της περιοχής με οινόπνευμα μέχρι που αυτή να παραμείνει τελείως στεγνή και καθαρή. Αν δείτε μερικές σταγόνες από αίμα πάνω στην πάνα του νεογέννητου κατά τη διαδικασία αποκοπής του ομφάλιου λώρου, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

Ομφαλίτιδα

Σε περίπτωση που δε γίνεται καλή περιποίηση του ομφαλού και του ομφάλιου λώρου, τότε η περιοχή μπορεί να μολυνθεί. Τότε αμέσως θα πρέπει να καταφύγετε στο γιατρό του παιδιού, γιατί πιθανότατα να χρειαστεί το μωρό να πάρει αντιβιοτικά φάρμακα ενδοφλέβια. Τα σημάδια της ομφαλίτιδας είναι τα ακόλουθα:

• Κοκκίνισμα στη βάση του ομφαλού
• Το δέρμα στη βάση του ομφαλού εκτός από κόκκινο γίνεται και πιο σκληρό
• Ο ομφαλός αναδύει άσχημη μυρωδιά
• Παρατηρείται πύον στη βάση του ομφαλού
• Το μωρό παρουσιάζει έντονο κλάμα, όταν ακουμπάτε τον ομφαλό

Κοκκίωμα ομφαλού

Σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει στη βάση του ομφαλού του νεογέννητου μωρού, αρκετές μέρες μετά την αποκόλληση του ομφάλιου λώρου, ιστός ο οποίος είναι μαλακός, ροδαλός και μπορεί να παρουσιάζει οροπυώδη έκκριση. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να έχει κοκκίωμα ομφάλιου λώρου.

Η θεραπεία συνίσταται στον καυτηριασμό και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά διάστημα αρκετών ημερών. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα καυτηριάσει την περιοχή με νιτρικό άργυρο. Αν αυτή η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, τότε πιθανότατα να σας παραπέμψει σε παιδοχειρουργό, ο οποίος θα δέσει το κοκκίωμα και θα το αφαιρέσει χειρουργικά ή θα το αφήσει να πέσει από μόνο του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.