Πώς προκαλείται το «σύνδρομο της γοργόνας» μέσα στη μήτρα;

4309279535_3c433ae2ae_bΓια χιλιάδες χρόνια έχουν απασχολήσει τον κόσμο της φαντασίας, του παραμυθιού και της λαογραφίας. Οι γοργόνες με τη μορφή γυναίκας από τη μέση κι επάνω και με τη μορφή ψαριού από τη μέση και κάτω, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ασσυρία, όταν η θεά Αταργάτις αγάπησε έναν βοσκό και ακούσια τον σκότωσε. Ντροπιασμένη έπεσε μέσα σε μια λίμνη για να πάρει τη μορφή ψαριού, αλλά τα νερά δεν έκρυψαν τη θεϊκή της ομορφιά.

Τα σαγηνευτικά πλάσματα έχουν συνδεθεί με επικίνδυνα γεγονότα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, μεταξύ των οποίων πλημμύρες, καταιγίδες, ναυάγια και πνιγμοί. Το γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Μικρή Γοργόνα» έχει μετατραπεί σε κλασικό κινούμενο σχέδιο Disney, ενώ οι γοργόνες απεικονίζονται επίσης σε έργα ζωγραφικής, βιβλία, ταινίες και κόμικς.

87727943-Pregnant-woman-in-hospital-gownΘα μπορούσε άραγε να υπάρχει ιατρική εξήγηση για αυτό το παράξενο πλάσμα; Η Σειρηνομέλια ή αλλιώς το Σύνδρομο της Γοργόνας είναι μια σπάνια γενετική πάθηση, όπου το βρέφος γεννιέται με τα δύο πόδια ενωμένα μοιάζοντας με γοργόνα. Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, με πιθανότητα εμφάνισης μία προς 100.000, η οποία αυξάνεται όταν η γυναίκα κυοφορεί δίδυμα. Στην περίπτωση αυτή έχει 100 φορές περισσότερες πιθανότητες το ένα να γεννηθεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Συνήθως το σύνδρομο είναι θανατηφόρο και το βρέφος πεθαίνει στις πρώτες 10 ημέρες μετά τον τοκετό.

secondaryImage_251Σύμφωνα με την ιατρική ιστορικό Lindsey Fitzharris, η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει από βλάβη της αγγειακής τροφοδοσίας, όταν ο ομφάλιος λώρος αποτυγχάνει να σχηματίσει δύο αρτηρίες. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επαρκής παροχή αίματος στο έμβρυο κι έτσι η ενιαία αρτηρία κλέβει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος. Υποφέροντας από υποσιτισμό, το έμβρυο δεν κατορθώνει να αναπτύξει δύο διαφορετικά άκρα.

«Η σειρηνομέλια είναι εξαιρετικά θανατηφόρα πάθηση. Δεν υπάρχουν πολλές αναφορές σε άτομα που να έχουν επιβιώσει. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους λίγες μέρες μετά τη γέννηση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας και ανεπάρκειας της ουροδόχου κύστης. Ακόμα και σήμερα, οι πιθανότητες είναι εναντίον εκείνων που γεννιούνται με την πάθηση, αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που κατάφεραν να επιζήσουν».

milagros-cerron-allospedaleΗ Milagros Cerron από το Περού γεννήθηκε το 2004 με σοβαρά εσωτερικά ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός παραμορφωμένου αριστερού νεφρού, ενώ το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα και τα γεννητικά της όργανα συνυπήρχαν μέσα στο ένα και μοναδικό άκρο της. Η μικρή υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις μέσα στο επόμενο έτος, οι οποίες όμως επηρέασαν την ικανότητα του λόγου της. Σε ηλικία 2 ετών μπορούσε να αρθρώσει σχεδόν 50 λέξεις, ενώ τότε υποβλήθηκε σε μια τρίτη χειρουργική επέμβαση και λίγες εβδομάδες αργότερα έκανε τα πρώτα της βήματα. Ο γιατρός της είναι αρκετά ικανοποιημένος με την πρόοδο της, όμως χρειάζεται ακόμα 10 με 15 χρόνια και περισσότερα από 16 χειρουργεία μέχρι να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.