Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πώς προκαλούνται οι σεισμοί;

Πώς προκαλούνται οι σεισμοί;

103081531_Earthquak_268631cΟ φλοιός της Γης αποτελείται από πλάκες, οι οποίες «επιπλέουν» πάνω στο πέτρωμα του μανδύα της Γης.

Οι σεισμοί συμβαίνουν όταν οι άκρες αυτών των πλακών συγκρούονται, καθώς συγκλίνουν μεταξύ τους ή αποκλίνουν η μία από την άλλη.

Μια ρωγμή στο φλοιό της Γης λέγεται ρήγμα. Όταν δύο πλάκες συγκρούονται κατά μήκος ενός ρήγματος, προκαλούν σεισμικά κύματα που μεταδίδονται στους γύρω βράχους, με αποτέλεσμα το έδαφος να τρέμει.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια κύματα που λέγονται τσουνάμι, τα οποία κινούνται με μεγάλη ταχύτητα για πολλά χιλιόμετρα. Όταν τελικά φτάσουν στην ακτή, προκαλούν τρομακτικές καταστροφές.

Ήξερες ότι...

Τα σεισμικά κύματα καταγράφονται από ένα όργανο που λέγεται σεισμογράφος. Μια πολύ ευαίσθητη συσκευή, το σεισμόμετρο, μετρά τη συνολική ένταση ενός σεισμού. Η ένταση του σεισμού μετριέται με την κλίμακα Ρίχτερ, από 0 έως 10 βαθμούς. (Εικ.: Ο πρώτος κινέζικος σεισμογράφος)

Untitletttd


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.