- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς “σώζεται” η Νάξος από τις μωβ μέδουσες που πλημμυρίζουν φέτος τις ελληνικές θάλασσες; (video)

Πώς “σώζεται” η Νάξος από τις μωβ μέδουσες που πλημμυρίζουν φέτος τις ελληνικές θάλασσες; (video)

Τη μεγάλη μας ανυπομονησία να βουτήξουμε στις καταγάλανες θάλασσές μας, το φετινό καλοκαίρι, φρενάρει ένα φυσικό φαινόμενο που φέτος δείχνει χειρότερο από ποτέ. Ο λόγος για τις μωβ μέδουσες [2] που έχουν ήδη πλημμυρίσει τη Χαλκιδική, κάνοντας αδύνατον σε κάποιον να κολυμπήσει στις εν λόγω παραλίες.

Ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, μιλώντας στο GRTimes [3] για το φαινόμενο της έντονης εμφάνισης των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες θύμισε, ότι το 1978, το συγκεκριμένο φαινόμενο, «είχε καταστρέψει το τουριστικό προϊόν στη Χαλκιδική και ο κόσμος έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον… άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα».

Γιατί έχουν γεμίσει με μέδουσες οι θάλασσες;

Τρομάζει η εικόνα με τις μωβ μέδουσες στη Χαλκιδική

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που είπε ο καθηγητής απάντησε και στο γιατί έχουν γεμίσει οι μέδουσες αυτές τις θάλασσες. Όπως είπε, η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, στην υπεραλίευση ψαριών και άλλων ειδών που κατά κανόνα τρώνε αυτές τις μέδουσες, αλλά και στην οργανική ρύπανση που οδηγεί στον θάνατο αυτών των ειδών.

ΜΗ βγάζετε τις μέδουσες από την θάλασσα

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η pelagia noctiluca, γνωστή και ως τσούχτρα, δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο είδος και έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο στη Χαλκιδική. Αφήνει πίσω της μία -εν δυνάμει- τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο καθηγητής, δεν πρέπει κανείς να απομακρύνει τις μέδουσες αυτές από το θαλάσσιο περιβάλλον και να τις μεταφέρει στις ακτές: «Πέντε μέδουσες να βγάλει κάποιος από τη θάλασσα, θα γεμίσει η παραλία με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό».

Πώς αντιμετωπίζει η Νάξος το πρόβλημα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η μείωση των φυσικών θηρευτών των μεδουσών λόγω υπεραλίευσης είναι βασικός παράγοντας της έξαρσης των μεδουσών. Τα μεγάλα ψάρια που τρώνε τις μωβ μέδουσες είναι ο ξιφίας και ο τόνος, ωστόσο αυτές αποτελούν και ένα εξαιρετικό γεύμα για τις θαλάσσιες χελώνες.

Στη Νάξο [4] το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκε από την Οργάνωση Naxos Wildlife Protection η θαλάσσια χελώνα [5] με το όνομα “Μάριος” να συναντά κατά την υδάτινη βόλτα της εκατοντάδες μέδουσες και να τις καταβροχθίζει μία προς μία.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Με λίγα λόγια, αν αφήσουμε τη φύση να αναρρώσει, να κάνει μόνη της τη δουλειά τους, μπορεί και να έχουμε ελπίδες…

Διαβάστε ακόμα:

Η καλή είδηση της ημέρας! Ξεκινά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες σε όλες τις γυναίκες [6]

«H Ίριδα το κλειδί των εξελίξεων από εδώ και πέρα» – «Yπάρχουν ευρήματα που θα δώσουν αδιαμφισβήτητες αιτίες θανάτου» [7]

Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη το έφτιαξαν μαθητές (εικόνες και video) [8]