Πώς σχηματίζονται τα αστέρια στον ουρανό;

Stars-in-the-sky-daydreaming-26168102-1024-768Τα αστέρια σχηματίζονται από ένα νεφέλωμα, δηλαδή αέρια και σκόνη, και με τον καιρό γίνονται μεγαλύτερα. Έχουν λαμπερό φως για λίγο διάστημα, αλλά μετά δεν έχουν πια αρκετά αέρια για να κάψουν και να παράγουν ενέργεια. Σταδιακά, καταρρέουν και πεθαίνουν.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο νεφέλωμα τα αέρια και η σκόνη συμπυκνώνονται, προσελκύοντας μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα στοιχεία. Καθώς το νεφέλωμα μεγαλώνει, γίνεται σύντηξη των ατόμων αέριου υδρογόνου, δηλαδή τα άτομα ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον ήλιο. Έτσι, απελευθερώνεται θερμότητα και φως και το αστέρι αρχίζει να λάμπει.

Όταν ένα αστέρι πεθαίνει, δημιουργεί αέρια και σκόνη από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία γέννησης νέων αστεριών. Τα πολύ μεγάλα αστέρια καταρρέουν σε μαύρες τρύπες έπειτα από μια μεγαλειώδη έκρηξη. Η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας είναι τόσο ισχυρή που ρουφάει οτιδήποτε βρίσκεται κοντά της, ακόμα και το φως.

Ήξερες ότι…
Τα περισσότερα αστέρια έχουν ηλικία μεταξύ 1-10 δισεκατομμύρια χρόνια. Μερικά αστέρια μπορεί ακόμη και να έχουν ηλικία κοντά στα 13,7 δισεκατομμυρία έτη, την παρατηρούμενη ηλικία του σύμπαντος. Ο παλαιότερος αστέρας που έχει ανακαλυφθεί είναι περίπου 13.200 εκατομμυρίων ετών!