Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Πώς σχηματίζονται τα αστέρια στον ουρανό;

Πώς σχηματίζονται τα αστέρια στον ουρανό;

Stars-in-the-sky-daydreaming-26168102-1024-768Τα αστέρια σχηματίζονται από ένα νεφέλωμα, δηλαδή αέρια και σκόνη, και με τον καιρό γίνονται μεγαλύτερα. Έχουν λαμπερό φως για λίγο διάστημα, αλλά μετά δεν έχουν πια αρκετά αέρια για να κάψουν και να παράγουν ενέργεια. Σταδιακά, καταρρέουν και πεθαίνουν.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο νεφέλωμα τα αέρια και η σκόνη συμπυκνώνονται, προσελκύοντας μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα στοιχεία. Καθώς το νεφέλωμα μεγαλώνει, γίνεται σύντηξη των ατόμων αέριου υδρογόνου, δηλαδή τα άτομα ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τον ήλιο. Έτσι, απελευθερώνεται θερμότητα και φως και το αστέρι αρχίζει να λάμπει.

Όταν ένα αστέρι πεθαίνει, δημιουργεί αέρια και σκόνη από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία γέννησης νέων αστεριών. Τα πολύ μεγάλα αστέρια καταρρέουν σε μαύρες τρύπες έπειτα από μια μεγαλειώδη έκρηξη. Η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας είναι τόσο ισχυρή που ρουφάει οτιδήποτε βρίσκεται κοντά της, ακόμα και το φως.

Ήξερες ότι...
Τα περισσότερα αστέρια έχουν ηλικία μεταξύ 1-10 δισεκατομμύρια χρόνια. Μερικά αστέρια μπορεί ακόμη και να έχουν ηλικία κοντά στα 13,7 δισεκατομμυρία έτη, την παρατηρούμενη ηλικία του σύμπαντος. Ο παλαιότερος αστέρας που έχει ανακαλυφθεί είναι περίπου 13.200 εκατομμυρίων ετών!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.