Πίσω από τις λαμπερές φωτογραφίες εγκυμοσύνης [2] που φιγουράρουν στο διαδίκτυο, εσωτερικά, στο σώμα της γυναίκας, συμβαίνουν διεργασίες που δεν είναι τόσο ζηλευτές, οι οποίες μάλιστα μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη μέλλουσα μανούλα.
Μια συζήτηση άνοιξε πρόσφατα στο Twitter για τις λιγότερο συχνές αυτές επιπτώσεις της εγκυμοσύνης. «Σήμερα μια γυναίκα μου είπε ότι δεν είχε ιδέα ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει μόνιμα το σώμα σου και δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι ποιο μέρος αυτού είναι προσωπική άγνοια ή κοινωνικό ψέμα και εξύμνηση της εγκυμοσύνης», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.
Γεγονός είναι, ότι διάφορα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν σε μια εγκυμοσύνη: Σε κάποιες γυναίκες πέφτουν τα μαλλιά, άλλες έχουν θέματα στα δόντια -για να αναφέρουμε κάποια από τα λιγότερο σοβαρά.
Η γυναικολόγος Shaghayegh M. DeNoble [3], MD, μιλώντας στο Popsugar [4] αναφέρθηκε σε μια άλλη πιθανή παρενέργεια της εγκυμοσύνης, η οποία σχετίζεται με τα οστά της εγκύου.
Σύμφωνα με την ίδια, το έμβρυο είναι πιθανό να “φάει” τα οστά της μητέρας, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν τα εμβρυϊκά οστά μεγαλώνουν περισσότερο.
Όπως η ίδια λέει: «Εάν η έγκυος δεν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής και των βιταμινών, τότε το ασβέστιο που χρειάζεται για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου θα αντληθεί από τα οστά της μητέρας», λέει ο Δρ DeNoble. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι αυτή η αραίωση της πυκνότητας των οστών είναι προσωρινή και αποκαθίσταται τους μήνες μετά τη γέννηση.
Επιπλέον, ο Δρ DeNoble σημειώνει ότι «υπάρχουν αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη για την προστασία των οστών της μητέρας. Για παράδειγμα, μια έγκυος μπορεί να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο από τα τρόφιμα και τις βιταμίνες από κάποια που δεν είναι έγκυος. Τα οιστρογόνα είναι επίσης αυξημένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών». Σύμφωνα με τον Δρ DeNoble, η έρευνα δείχνει, ότι η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο για μελλοντική οστεοπόρωση [5] στην ενήλικη ζωή, «αν και ορισμένοι θα μπορούσαν να κινδυνεύουν για κατάγματα ευθραυστότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Επιπλέον, για τις γυναίκες που μένουν έγκυοι σε πολύ νεαρή ηλικία, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να αναπτύξουν οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους, καθώς οι ίδιες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την ανάπτυξή τους.
Μια απλή λύση; Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αρκετό ασβέστιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω της διατροφής και των βιταμινών, λέει ο Δρ DeNoble. Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης συνιστά 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα για έγκυες και θηλάζουσες ενήλικες και 1.300 mg για έγκυες και θηλάζουσες εφήβους.
Διαβάστε ακόμα:
Μίνα Γκάγκα: Σε αυτά τα Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με ιώσεις [6]
Δίκη για το Μάτι: Ράγισαν και οι πέτρες από τις καταθέσεις των γονιών της Σοφίας και της Βασιλικής [7]