Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Πώς θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου πίνει αλκοόλ;

Πώς θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου πίνει αλκοόλ;

drinking-teens-at-partyΚαθώς οι έφηβοι ξεπερνούν συχνά τα όρια, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να πειραματιστούν με το αλκοόλ ώστε να νιώσουν πιο μεγάλοι. Η απόκρυψη αυτής της συμπεριφοράς από τους γονείς είναι μέρος της ανεξαρτησίας που επιδιώκουν μεγαλώνοντας. Μπορεί να περάσουν χρόνια πριν αποκαλύψουν τις πρώτες τους εμπειρίες με το αλκοόλ, τα σημάδια όμως είναι παρόντα και συχνά αδιαμφισβήτητα. Μπερδεμένη ομιλία, οσμή οινοπνεύματος στην αναπνοή και τα ρούχα, καθώς και αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά είναι από τα πλέον προφανή σημάδια.

Αν και τα παρακάτω σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με αλκοόλ ή άλλες ουσίες, μερικά μπορεί να αντανακλούν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εφήβου. Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανόν να υποκρύπτεται πρόβλημα με το αλκοόλ, εάν: προσέξετε πολλά από τα παρακάτω σημάδια ταυτόχρονα, αυτά εμφανιστούν ξαφνικά και είναι ακραία.

Αλλαγές στη διάθεση: Εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα

Προβλήματα στο σχολείο: Απουσίες, Χαμηλοί βαθμοί, Τιμωρίες, Αποβολές
Επανάσταση απέναντι στους κανόνες της οικογένειας
Αλλαγή φίλων και δισταγμός να σας γνωρίσει τους νέους φίλους
Συμπεριφορά «Τίποτα δεν έχει σημασία»: Απρόσεκτη εμφάνιση, μείωση ενασχόλησης με προηγούμενα ενδιαφέροντα και γενικώς μειωμένη ενεργητικότητα.
Ανεύρεση αλκοόλ στο δωμάτιο ή την τσάντα του ή οσμή αλκοόλ στην αναπνοή του.
Σωματικά ή νοητικά προβλήματα: Κενά μνήμης, Χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, κόκκινα μάτια, έλλειψη συντονισμού ή μπερδεμένη ομιλία

drunkwide-620x349

Επιπλέον ανησυχητικά σημάδια

Μειώνονται ανεξήγητα οι προμήθειές σας σε αλκοολούχα.
Σας λείπουν χρήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας.
Προβλήματα με το νόμο.
Αποφεύγει συζητήσεις για το αλκοόλ (Ένας έφηβος που έχει προβλήματα με το αλκοόλ προτιμά να μην ακούσει τίποτα σχετικά με την συμπεριφορά του, σε αντίθετη περίπτωση θα ακούσει χωρίς να γίνει αμυντικός
Συμμετέχει σε καυγάδες με φίλους και μέλη της οικογένειας
Λέει συχνά ψέματα σε σας και σε άλλα μέλη της οικογένειας
Περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας μόνος στο δωμάτιό του

Πρακτικές οδηγίες

Αναζητήστε τα σημάδια. Ακόμα και αν κάνει μέτρια κατανάλωση τουλάχιστον θα μπορείτε να μυρίσετε το αλκοόλ στα ρούχα και την αναπνοή του.
Εξηγήστε τους προβληματισμούς για το γεγονός ότι πίνουν. Πέστε του για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να μην συμφωνήσουν μαζί σας αλλά πρέπει να καταλάβουν για πιο λόγο βάζετε αυτούς τους κανόνες.
Θέστε ξεκάθαρα όρια. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες σας για το αλκοόλ και αν παραβιαστούν οι κανόνες να είστε συνεπείς στις προαποφασισμένες συνέπειες που πρέπει να είναι ρεαλιστικές και κατάλληλες.
Οι κανόνες και οι συνέπειες από την παράβασή τους πρέπει να είναι προκαθορισμένοι και γνωστοί στον έφηβο εκ των προτέρων.
Ανακαλύψτε για ποιο λόγο ο έφηβος συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Μην προσπαθήσετε να καθησυχάσετε τον εαυτό σας ότι είναι απλώς μια φάση και ότι όλοι οι νέοι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραία. Οφείλετε να ασχοληθείτε με το θέμα.
Bεβαιωθείτε ότι ο έφηβος γνωρίζει πως ότι κι αν συμβεί θα είστε εκεί γι’ αυτόν. Μπορεί να σας καλέσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Αν συμβαίνει κάτι θα είστε εκεί. Θέλετε να φτάσει σπίτι ασφαλής κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε μετά τα μεσάνυχτα να τον πάρετε από ένα πάρτυ που ξέφυγε από τα όρια- Πρέπει να το κάνετε!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.