Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη κατασκήνωση;

Είναι σίγουρο ότι πρέπει να κάνετε μια ουσιαστική έρευνα. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή αναζήτησης αλλά η επικοινωνία με άλλους γονείς που έχουν ήδη την εμπειρία είναι μάλλον καλύτερος σύμβουλος. Είναι δηλαδή προτιμότερο να μάθετε από πρώτο χέρι ποια κατασκήνωση έχει όλες τις παραμέτρους που θεωρείτε σημαντικές.

Το οικονομικό ζήτημα
Λόγω των ειδικών συνθηκών που ζούμε είναι λογικό να ερευνήσετε πρώτα με ποιες κατασκηνώσεις είναι συμβεβλημένο το ταμείο σας διαφορετικά καλό είναι να ξέρετε ότι οι περισσότερες κατασκηνώσεις κοστολογούν τη φιλοξενία των παιδιών περίπου 500-700 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν δικές τους κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά των ασφαλισμένων τους αλλά παράλληλα κάνουν και συμβάσεις με μεγάλο αριθμό κατασκηνώσεων.

Ρωτήστε το παιδί
Ποιά είναι η γνώμη και οι αγαπημένες συνήθειες του ενδιαφερομένου; Είναι αθλητικός τύπος, ενδιαφέρεται για την οικολογία, το καθημερινό μπάνιο στη θάλασσα είναι προϋπόθεση; Που θα περάσουν τις διακοπές τους οι φίλοι του; Οι επιλογές σας είναι πραγματικά πολλές. Υπάρχουν κατασκηνώσεις αθλητικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές, οικολογικές, οικογενειακές που δέχονται λίγα παιδιά ή με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά. Αν για παράδειγμα το παιδί σας έχει κλειστό χαρακτήρα και δεν συμπαθεί την πολυκοσμία πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Στις επόμενες μέρες θα αναφερθούμε αναλυτικά σε πολλές ειδικές κατασκηνώσεις.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις
Μια ιδέα είναι να ετοιμάσετε μια λίστα με τις ερωτήσεις που θεωρείτε σημαντικές ώστε να τις επαναλαμβάνετε κάθε φορά που επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να υπάρχει ιατρείο με κάποιον νοσοκόμο. Επίσης ποια είναι η απόσταση από το κοντινότερο νοσοκομείο -αχρείαστο να ‘ναι; Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε αν χρεώνουν έξτρα κάποιες δραστηριότητες.

παιδική κατασκήνωση

Αξιολογήστε την τοποθεσία
Ρωτήστε αν υπάρχει κάποια ημέρα που θα μπορούσατε να δείτε την κατασκήνωση πριν την εγγραφή. Μάθετε αρκετά για την τοποθεσία των δραστηριοτήτων, για τις εγκαταστάσεις, τις ευκολίες που παρέχουν, εάν υπάρχει χώρος σκίασης για τα παιδιά κατά τις ώρες 12:00 – 14:00 και επισκεφτείτε τις αν είναι δυνατόν για να έχετε μια πλήρη εικόνα.

Υπό τη σκέπη κάποιου επιστημονικού φορέα
Κάθε χρόνο λειτουργούν κατασκηνώσεις υπό την αιγίδα πολλών επιστημονικών φορέων. Για παράδειγμα η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) οργανώνει εφταήμερη κατασκήνωση για μαθητές που τελείωσαν την Ε και Στ τάξη του δημοτικού. Προσφέρει όλο το πρόγραμμα της κατασκήνωσης και μαθηματικά παιχνίδια, που αναπτύσσουν τη μαθηματική σκέψη του παιδιού και το βοηθούν να κάνει συνδέσεις ανάμεσα στα μαθηματικά και τη ζωή, πρωί και απόγευμα (www.hms.gr).

Οι αποστάσεις
Κάθε Σαββατοκύριακο τα παιδιά θα σας περιμένουν ανυπόμονα. Είναι μεγάλη απογοήτευση γι αυτά αν δεν μπορείτε να τα επισκεφτείτε. Οπότε είναι καλύτερα οι αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσετε να γίνονται αυθημερόν!

Ανάλογα με την ηλικία
Τα μικρά παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα μεγαλύτερα. Γι αυτά είναι σημαντικό να επιλέγετε κατασκήνωση με αξιοπρεπή διαμονή, προσεγμένη διατροφή, τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής, αρκετές δραστηριότητες που θα τα κρατούν απασχολημένα με αποτέλεσμα λιγότερες ευκαιρίες για «νοσταλγία».


Η παρέα

Είναι καθοριστικός παράγοντας. Όποια κι αν είναι η δική σας άποψη, αν οι φίλοι του έχουν επιλέξει ήδη κατασκήνωση, θα πρέπει ίσως να συμβιβαστείτε εκτός κι αν έχετε σοβαρές αντιρρήσεις. Τα περισσότερα παιδιά περνούν καλύτερα όταν πηγαίνουν με παρέα, δηλαδή με έναν ή δυο φίλους τους από το σχολείο ή από το φιλικό περιβάλλον τους.