Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό;

Sunstuff-HeroΑπό την εποχή που τα αντηλιακά άφηναν μία άσπρη στρώση στο δέρμα έχουν πολλά αλλάξει. Τα νέα αντηλιακά – από τα πιο οικονομικά έως τα πιο ακριβά – στηρίζονται σε νέες τεχνολογίες και έχουν στη σύνθεση τους συστατικά που προστατεύουν την επιδερμίδα σας από τις UVA και UVB ακτίνες, είναι ενισχυμένα με αντιγηραντικές ιδιότητες, έχουν μη λιπαρές υφές και κυκλοφορούν σε γαλακτώματα, τζελ ή σπρέι για να ανταποκρίνονται σε όλες μας τις απαιτήσεις. Επιλέξτε να έχει ένα υψηλό δείκτη προστασίας, να είναι υποαλλεργικό, ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα και σύμφωνα με το φωτότυπο σας ο οποίος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος σας. (Αν είναι ανοιχτόχρωμη και ευαίσθητη ανήκετε στο φωτότυπο Α. Αν είναι ανοιχτόχρωμη αλλά μαυρίζει, ανήκετε στην κατηγορία Β.

Αν είναι καστανό και μαυρίζει παρόλο που μπορεί να παρουσιάσει κάποιες ευαισθησίες ανήκετε στην κατηγορία Γ και τέλος αν μαυρίζει εύκολα και δεν καίγεται ανήκετε στην κατηγορία Δ). Οι απαιτήσεις για τις πληροφορίες στις ετικέτες των αντηλιακών προϊόντων καθορίστηκαν σε σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο 2006 σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τους ισχυρισμούς των αντηλιακών προϊόντων. Σύμφωνα με τη σύσταση:

Ισχυρισμοί όπως «sun block» ή «100% προστασία» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον. Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς, όπως π.χ. «sun blocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

tan-faceΟι τυποποιημένοι φραστικοί περιγραφείς («χαμηλή» – «μεσαία» – «υψηλή» και «πολύ υψηλή» προστασία) πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τους συνήθεις δείκτες ηλιακής προστασίας (SPF – sun protection factor) ώστε να βοηθούν καλύτερα στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος.

Καλύτερη επισήμανση για την προστασία από την ακτινοβολία UV-A: αν και η ακτινοβολία UV-B είναι υπεύθυνη για τα «ηλιακά εγκαύματα», η ακτινοβολία UV-Α προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Ο επονομαζόμενος «δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF)» αναφέρεται μόνο σε ισοδύναμα επίπεδα ηλιακού εγκαύματος (ακτινοβολία UV-B) και όχι σε παρόμοιες επιπτώσεις από την ακτινοβολία UV-A. Τα αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν μόνον από την ακτινοβολία UV-B είναι δυνατό να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας, διότι δεν προστατεύουν το δέρμα από την επικίνδυνη ακτινοβολία UV-Α.