Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Πώς θα επιλέξω το μαξιλάρι του παιδιού;

Πώς θα επιλέξω το μαξιλάρι του παιδιού;

baby-sleeping-in-bed«Σε ένα μαξιλάρι φεγγαράκι το παιδί μου αποκοιμήθηκε…..» γράφει και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Ένα όμορφο, ζεστό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο στα μικρά παιδιά. Κάποιες φορές ένα γνώριμο μαξιλάρι ή μια χαρούμενη κουβερτούλα μπορεί να παρέχουν περισσότερη άνεση και σιγουριά σε ένα νήπιο. Η παιδίατρος Ελισάβετ Ευσταθίου μάς εξηγεί πότε και υπό ποιες συνθήκες το παιδάκι μας μπορεί να κοιμηθεί στο δικό του μαξιλάρι.

Πότε όμως ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί μαξιλάρι;

Το  Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού  συστήνει να χρησιμοποιούνται  μαξιλάρια μετά την ηλικία των 2 ετών. Ο λόγοι που αποφεύγεται στα μικρότερα παιδιά είναι:

  • Υπάρχει ο κίνδυνος να αποφραχτεί η μύτη και το στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία ειδικά όταν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι
  • Η χρήση του μαξιλαριού βρέθηκε ότι αυξάνει το κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
  • Τα βρέφη τους πρώτους 3-4 μήνες ζωής κοιμούνται αρκετές ώρες, δεν έχουν καλό έλεγχο του κορμού και της κεφαλής και ένα μαξιλάρι μπορεί να εγκλωβίσει το κορμί τους σε μια κακή στάση.
  • Η σπονδυλική στήλη τους δεν είναι καλά αναπτυγμένη και μπορεί να υποστεί στρες.

Φυσικά τα παιδιά δεν είναι όλα τα ίδια. Ο πιο κατάλληλος χρόνος για να χρησιμοποιήσετε στο παιδί σας μαξιλάρι είναι όταν θα αρχίσει να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι. Βέβαια μερικές φορές το ίδιο το παιδί δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι θα ήθελε ένα μαξιλάρι να κοιμηθεί. Παίρνει το μαξιλάρι από το μεγαλύτερο αδελφάκι του, ακουμπά το κεφαλάκι του σε μια κουβέρτα ή ένα αρκουδάκι.

baby-pillowΕπιλέξτε ένα μαξιλάρι άνετο για το παιδί σας έχοντας στο μυαλό σας τα ακόλουθα:

Πατήστε στη μέση του μαξιλαριού για να αξιολογήσετε πόσο γρήγορα ανακτά το σχήμα του. Αν το μαξιλάρι δεν κινείται ή μετακινείται ελαφριά όταν το πιέσετε είναι πολύ μαλακό και ανασφαλές για το παιδί σας. Αν το μαξιλάρι χρειάζεται αρκετά λεπτά για να ανακτήσει το σχήμα του τότε είναι πολύ σταθερό και μη άνετο για το παιδί. Καθορίστε το κατάλληλο μέγεθος μαξιλαριού για το παιδί σας. Γενικά μην αγοράζετε για τα παιδιά σας μεγάλα μαξιλάρια. Το μαξιλάρι για τα παιδιά πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Το μήκος του να κυμαίνεται 30 έως 40 εκατοστά και το πάχος του 5 έως 7 εκατοστά. Όταν το μέγεθος είναι μικρό δεν μένει περίσσεια υφάσματος γεγονός που αποτελεί κίνδυνο ασφυξίας. Εάν το παιδί σας κοιμάται σε διπλό κρεβάτι μην αφήνετε έξτρα μαξιλάρι στο κρεβάτι.

Το παιδί αναπνέει κοντά στο μαξιλάρι έτσι καλό θα ήταν να πάρετε ένα μαξιλάρι που χαρακτηρίζεται ως ελεύθερο αλλεργιογόνων (allergen free) και μπλοκάρει τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Καλή επιλογή είναι ένα μαξιλάρι από 100% βαμβάκι . Αποφύγετε μαξιλάρια που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα διότι αφενός μεν είναι ανασφαλή για τα παιδιά και αφετέρου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.Τα λεγόμενα ανατομικά μαξιλάρια καλύτερα να χρησιμοποιούνται σε άνω των 5 ετών παιδιά.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ο ύπνος του παιδιού να είναι άνετος και ασφαλής. Το μαξιλάρι για τον ύπνο των παιδιών δεν είναι κανόνας. Αν και η χρήση μαξιλαριού συστήνεται μετά την ηλικία των 2 ετών εντούτοις καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε πάντοτε τον παιδίατρό του. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το ορθό μαξιλάρι στην κατάλληλη ηλικία και μη ξεχνάτε ποτέ ότι μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο παιδί και τίποτα δε μπορεί να την αντικαταστήσει.

ezra snuggle pillow full pic


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.