Αρχική InfoMommy Υγεία Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση για καρκίνο του δέρματος

Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση για καρκίνο του δέρματος

spots
Η αυτοεξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά η τακτική εξέταση από γιατρό κάθε 6 με 12 μήνες δικαιολογείται ενδεχομένως μόνο σε ενήλικες με προσωπικό ιστορικό δερματικού καρκίνου και σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι οργανώσεις για την πρόληψη του καρκίνου δεν φαίνεται να συμφωνούν όσον αφορά στην αξία της εξέτασης. Ορισμένοι προτείνουν την τακτική εξέταση, άλλοι πιστεύουν ότι αυτή ωφελεί μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις ΗΠΑ, εθελοντές της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας οργανώνουν προγράμματα μαζικής εξέτασης σε νοσοκομεία και τοπικές κλινικές, από το 1995. Οι δερματολόγοι εξετάζουν τις δερματικές βλάβες και σε περίπτωση ύποπτης βλάβης, συνιστούν στον ασθενή να συμβουλευτεί τον προσωπικό γιατρό του.

Ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται από τους ασθενείς αυτούς, καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια επιλογή ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου στα μαζικά αυτά προγράμματα. Στο 86% όλων των ασθενών που εξετάστηκαν, βρέθηκε τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου, ενώ στο 78% βρέθηκαν δύο παράγοντες κινδύνου. Η συστηματική εξέταση των παιδιών έχει μικρή χρησιμότητα, λόγω της πολύ μικρής συχνότητας εμφάνισης δερματικών όγκων σε παιδιά. Ωστόσο, σε ορισμένα σπάνια σύνδρομα (σύνδρομο βασικοκυτταρικών σπίλων, μελαγχρωματική ξηροδερμία) καθώς και σε παιδιά με συγγενείς μελανινοκυτταρικούς σπίλους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Οι ενημερωτικές καμπάνιες κατά της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της χρήσης σολάριουμ φαίνονται πολύ χρήσιμες, κυρίως όταν επικεντρώνονται στους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από φαινομενικά αθώους σπίλους. Όταν οι βλάβες αυτές μεγαλώνουν ή παρουσιάζουν φλεγμονή, μπορεί να μετατραπούν σε μελανώματα.

Όλοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εξετάζουν το σώμα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κατά τη διάρκεια του ντους - αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα άτομα, δεδομένου ότι η συχνότητα ανάπτυξης δερματικών όγκων αυξάνει με την ηλικία. Εάν τα άτομα αυτά ανησυχούν για μια δερματική βλάβη, συνιστάται η πλήρης εξέταση του δέρματος τους από γιατρό (όχι μόνο η εξέταση της συγκεκριμένης βλάβης). Το δερματοσκόπιο μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά κατά την εξέταση των βλαβών αυτών, κυρίως όσον αφορά στις μελαγχρωματικές βλάβες. Τα άτομα θα πρέπει επίσης να θυμούνται να εξετάζουν τακτικά τις λιγότερο εμφανείς περιοχές του δέρματος, όπως οι παλάμες, τα πέλματα, το κεφάλι, η περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι δερματικές πτυχές κ.λ.π.).

WWW.MYSKINCHECK.GR  Έγκαιρη διάγνωση… καλύτερη ζωή
H Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με υποστηρικτή τα δερματολογικά εργαστήρια της La Roche-Posay, δημιούργησαν το πρωτοποριακό site αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των μελανωμάτων. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και την Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, το www.myskincheck.gr προσφέρει ενημέρωση του Ελληνικού κοινού για θέματα που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Το www.myskincheck.gr, προσφέρει αυτοεξέταση των ύποπτων σπίλων με την μέθοδο ABCDE* και χρήσιμες συμβουλές αξιολόγησης του προσωπικού βαθμού κινδύνου. Χάρη σε αυτόν τον δερματολογικό οδηγό, μπορεί ο καθένας να χαρτογραφήσει τα ύποπτα σημάδια και τους σπίλους πολύ απλά και εύκολα.

Παράλληλα, μέσα από το www.myskincheck.gr μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες συμβουλές για το πότε μια ελιά είναι ύποπτη, προϋποθέσεις που καθιστούν μια κατηγορία “υψηλού” κινδύνου, τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση ύποπτων σημαδιών, αλήθειες και μύθους γύρω από την αντηλιακή προστασία και άλλες χρήσιμες δερματολογικές συμβουλές.

Το www.myskincheck.gr έχει ως στόχο την αύξηση της έγκαιρης διάγνωσης των καρκίνων του δέρματος μέσω της ενημέρωσης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του μελανώματος. Υιοθετήστε την αυτοεξέταση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των μελανωμάτων που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται.

*Συνιστώμενη μέθοδος από το “The Skin Cancer Foundation”


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.