Αρχική Infokids Υγεία Πώς θα κάνετε τα παιδιά να σας εμπιστευτούν με κλειστά μάτια

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να σας εμπιστευτούν με κλειστά μάτια

Mother-and-child-talkingΗ εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται εύκολα. Ωστόσο, οι δυνατές σχέσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων μεταξύ γονέων και παιδιών, είναι «χτισμένες» με βάση το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

Η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί σας θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο άνετα και να απευθυνθεί σε εσάς όταν έχει ένα πρόβλημα.

Η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και η αγάπη αποτελούν βασικά συστατικά για μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία και οικογενειακή ζωή. Όμως, πώς μπορείτε ως γονέας να ενισχύσετε το αίσθημα εμπιστοσύνης στη σχέση με το παιδί σας;

Συζητείστε σε ήρεμους τόνους
Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να σας μιλήσει για τα προβλήματα που το απασχολούν, εάν ξέρει ότι δεν πρόκειται να αντιδράσετε με υπερβολικό τρόπο. Η Dr. Laura Markham, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, επισημαίνει ότι οι γονείς που συζητούν για σοβαρά ζητήματα με τα παιδιά τους από νεαρή ηλικία, έχουν καλύτερη σχέση μαζί τους όταν μεγαλώσουν και φτάσουν στην εφηβεία.

Προσφέρετε υποστήριξη
Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας μπορεί να το βοηθήσει στη λήψη σωστών αποφάσεων. Αν και οι περισσότεροι γονείς είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις συμβουλές τους όταν το παιδί αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να το ακούσετε. Η Dr. Markham συμβουλεύει να έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του παιδιού σας να χειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Πριν ακόμα σας μιλήσει, μπορεί να έχει σκεφτεί πιθανούς τρόπους για να λύσει το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι η υποστήριξή σας κατά την εκπλήρωση ενός σχεδίου ή την επιλογή της καλύτερης λύσης.

Να τηρείτε τις υποσχέσεις σας
Όταν προσπαθείτε να οικοδομήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας πρέπει πάντοτε να τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Είναι καλό οι άλλοι να μπορούν να υπολογίσουν σε εσάς. Δεδομένου ότι η υπόσχεση είναι στην πραγματικότητα μια δέσμευση, δεν θα θέλατε να απογοητεύσετε το παιδί σας. Αν κάτι προκύψει ξαφνικά και δεν μπορέσετε να ανταποκριθείτε, προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί τί συνέβη και συζητήστε άλλες επιλογές για την εκπλήρωση της δέσμευσης. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δείξει κατανόηση.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
Οι γονείς δεν μοιράζονται συχνά με τα παιδιά τους τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους. Η παιδίατρος Dr. Yolanda Wong προτείνει την ανταλλαγή ορισμένων από τις δικές σας ανησυχίες με το παιδί. Αφήστε το να μάθει τί σκέφτεστε και αισθάνεστε. Ωστόσο, το πόσα πράγματα θέλετε να μοιραστείτε μαζί του εξαρτάται από την ηλικία και το επίπεδο της ωριμότητάς του. Με τη συμμετοχή του στις αποφάσεις της οικογένειας, το παιδί θα αισθανθεί ότι το υπολογίζετε και θα μάθει πώς λειτουργεί ο υόλοιπος κόσμος γύρω του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.