Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι αφυδατωμένο;

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι αφυδατωμένο;

Drinking-WaterΣτα νεογέννητα το ποσοστό του σώματος που αποτελείται από νερό φτάνει περίπου το 75%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του ανθρώπου, φτάνοντας τελικά στο σώμα του ενήλικα που αποτελείται περίπου κατά 60% από νερό.

Όμως, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να πάθουν αφυδάτωση λόγω συχνών διαταραχών όπως είναι η διάρροια και ο εμετός ή λόγω του ότι συχνά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους ή ξεχνούν ότι πρέπει να πιουν κάτι, αναφέρει η Καπίρη Ελπινίκη, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Έτσι, οι γονείς αλλά και γενικότερα οι ενήλικες που φροντίζουν τα παιδιά θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το παιδί ενυδατώνεται συχνά και επαρκώς, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες ή σε περιόδους ασθένειας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι συστάσεις για σωστή ενυδάτωση στα παιδιά έχουν ως εξής: 1.300 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 2-3 ετών, 1.600 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 4-8 ετών, 2.100 mL/ημέρα για τα αγόρια 9 έως 13 ετών, 1.900 ml για τα κορίτσια 9 έως 13 ετών, ενώ για τους έφηβους από 14 ετών και άνω οι συστάσεις είναι ίδιες με αυτές των ενηλίκων, δηλαδή 2 και 2,5L υγρών για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

afydatwsi0001Αφυδάτωση λόγω διάρροιας

Η διάρροια ορίζεται ως η εμφάνιση τριών ή περισσότερων χαλαρών ή υδαρών κενώσεων μέσα σε ένα 24ωρο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας υγρών και αφυδάτωσης στα παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται περίπου 1,7 δισ. περιπτώσεις διαρροϊκών ασθενειών κάθε χρόνο κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης διάρροιας, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες αιτίες όπως:

• Αλλεργία ή δυσανεξία: όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
• Χρόνια νόσος: όπως νόσος Crohn ή ελκώδη κολίτιδα
• Διάρροια οφειλόμενη σε κάποια θεραπεία: π.χ. φαρμακευτική αγωγή ή ακτινοθεραπεία
• Άλλες αιτίες όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κατάχρηση καθαρτικών

Αναγνωρίζοντας την αφυδάτωση στα παιδιά

Η αναγνώριση της αφυδάτωσης στα παιδιά μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, καθώς τα παιδιά είναι ευάλωτα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην ισορροπία του νερού, ενώ μπορεί να είναι πολύ μικρά για να εκδηλώσουν τη δίψα τους ή να ανταποκριθούν σε άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται σημεία και συμπτώματα διαφόρων επιπέδων αφυδάτωσης στα παιδιά:

πινακας ενυδατωσης παιδιά

Αναφορικά με τα βρέφη, ο μειωμένος αριθμός από υγρές πάνες και ένα ελαφρύ βαθούλωμα στο κρανίο αποτελούν επιπρόσθετες ενδείξεις αφυδάτωσης. Τέλος, τα παιδιά θεωρούνται επαρκώς ενυδατωμένα εάν έχουν απώλεια σωματικού βάρους που δεν υπερβαίνει το 3%, ήπια έως μέτρια αφυδάτωση όταν υπάρχει απώλεια του 3-9% του σωματικού βάρους, ενώ σοβαρή αφυδάτωση υποδεικνύεται από την απώλεια άνω του 9% του βάρους του σώματος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.