Αρχική Γωνιά του μαθητή Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου μπορεί να έχει Μαθησιακές Δυσκολίες και πώς αντιμετωπίζονται;

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου μπορεί να έχει Μαθησιακές Δυσκολίες και πώς αντιμετωπίζονται;

tmima-mathisiakwn-800x600

Πολλοί γονείς ισχυρίζονται ότι το παιδί διαβάζει ΚΟΤΑ αντί για ΚΑΤΩ, δεν μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά ανάμεσα στο «θ» και «β», μπερδεύει στη γραφή του το «3» με το «ε» και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα τα οποία συχνά προβληματίζουν τους γονείς χωρίς να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει. Όλα τα παραπάνω παραδείγματα μπορεί να οφείλονται σε κάποιου είδους Μαθησιακή δυσκολία. Όπως μας λέει η ψυχολόγος Δήμητρα Δάμτσα (dimitradamtsa.gr), οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται ως εκ γενετής δυσκολίες στην ομιλία, τη γραφή, την ανάγνωση και τη μαθηματική ικανότητα. Σε περίπτωση που το παιδί έχει Μαθησιακές Δυσκολίες και δεν εντοπισθούν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στην ηλικία των 9 – 10 ετών οι δυσκολίες κορυφώνονται!

Πώς αντιμετωπίζονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες;

  1. Αρχικά ο δάσκαλος είναι αυτός που θα εντοπίσει τη δυσκολία του παιδιού και είναι αυτός που θα πρέπει να ενημερώσει το γονιό.
  2. Έπειτα το παιδί θα πρέπει να παραπεμφθεί σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προκειμένου να αξιολογηθεί και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος βάσει των αναγκών του παιδιού.
  3. Η χαμηλή σχολική επίδοση του παιδιού επηρεάζει και τη συναισθηματική του κατάσταση. Επομένως καλό θα ήταν οι γονείς να απευθύνονται σε κάποιο ψυχολόγο – ειδικό παιδαγωγό ώστε να αντιμετωπισθούν στο σύνολο τόσο οι σχολικές-ακαδημαϊκές δυσκολίες του παιδιού όσο και οι συναισθηματικές-συμπεριφορικές δυσκολίες.

Να μην ξεχνάμε ότι όσο αφήνουμε τις Μαθησιακές Δυσκολίες να αυξάνονται τόσο μειώνονται οι σχολικές επιδόσεις και η αυτοπεποίθηση του παιδιού. Επομένως ο έγκαιρος εντοπισμός τους είναι το βασικό βήμα για την αντιμετώπισή τους!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.