“Θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με το αν πρέπει να επιβάλλεις σε ένα παιδί (5,5 χρονών πλέον) να λέει ευχαριστώ ή το καθοδηγείς ότι είναι ευγενικό να το λέμε και το αφήνεις να το πει όταν το θελήσει. Αν πρέπει να αγκαλιάζει και να φιλάει τους παππούδες όταν του το ζητάνε ή αν το αφήνεις να το κάνει όταν το νιώσει από μόνος του, αν πρέπει να του επιμείνεις να μιλήσει στο τηλέφωνο ενώ δεν θέλει…κτλ…
Γενικά την άποψή σας για τέτοιου είδους ‘πρέπει’. Προσωπικά εξηγώ, συζητάω με το παιδί και το αφήνει να λειτουργήσει όπως νιώσει, ο σύζυγος πιστεύει ότι πρέπει να του το επιβάλλεις. Το παιδί όταν νιώσει ότι πιέζεται γίνεται αρνητικό.”
Απαντά η Μπριντάκη Εύη (*), ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος-παιδοψυχολόγος
Πολλοί γονείς έρχονται στην άβολη θέση κατά ποσό το παιδί χρειάζεται να αγκαλιάζει ή να φιλάει παππούδες ή συγγενείς παρά τη θέληση του. Πώς να χειριστούν τις προτροπές και τις τυχόν πιέσεις συγγενών για εκδήλωση της αγάπης των παιδιών.
Η άρνηση στην εκδήλωση της αγάπης δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σαν υποχρέωση των παιδιών, καθώς και να μην εκλαμβάνεται ως «κακή συμπεριφορά» από την μεριά τους. Τα παιδιά μπορούν να είναι ευγενικά τηρώντας τα όρια τους. Να μπορούν να εκφράζονται και να μπορούν να λένε και όχι όταν δεν θέλουν κάτι.
Μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους χαιρετισμούς η επικοινωνίας που τους κάνουν να νιώθουν άνετα. Η ευγένεια δεν επιβάλλεται και οποιαδήποτε πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Είναι βασικό να συζητάτε με το παιδί σας τι είναι αυτό που θέλει και πώς να το διεκδικεί.
(*)Μπριντάκη Εύη,
ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος-παιδοψυχολόγος,
Τηλ 6936637612