Αρχική Γωνιά του μαθητή Πώς θα μάθουμε το δυσλεξικό παιδί να χρησιμοποιεί κόμμα;

Πώς θα μάθουμε το δυσλεξικό παιδί να χρησιμοποιεί κόμμα;

Τα σημεία στίξης για τα παιδιά με δυσλεξία σχεδόν δεν υπάρχουν! Ο λειτουργικός τους ρόλος στη γλώσσα είναι άγνωστος για εκείνα. Γι αυτό, χρειάζεται να εξασκηθούν σε ασκήσεις που έχουν σκοπό να τα εξοικειώσουν με τη χρήση τους.

Σε αυτή την άσκηση θέλουμε το παιδί να χρησιμοποιήσει το κόμμα σε διαφορετικά ήδη προτάσεων και γι άλλη μια φορά τα χρώματα, η κίνηση και η δημιουργία εξασφαλίζουν την αφομοίωση της γνώσης μέσα από τη διαδικασία.

Υλικά: χαρτιά Α4, ψαλίδι, μαύρος μαρκαδόρος

dyslexia

Αρχικά, γράφουμε τις προτάσεις στο χαρτί Α4 με χρωματιστές γραμματοσειρές. Διαβάζουμε τις προτάσεις προσπαθώντας να έχουμε το μονότονο στυλ ανάγνωσης που ταιριάζει στην έλλειψη κόμματος.

dyslexia2

Μετά, κόβουμε με τη βοήθεια του παιδιού τις προτάσεις.

Αφού κόψουμε και ανακατέψουμε τις προτάσεις, τις βάζουμε ανάποδα και το παιδί διαλέγει τυχαία μια πρόταση κάθε φορά. Διαβάζει την πρόταση και προσπαθεί με το μαύρο μαρκαδόρο να βάλει κόμμα. Αν η θέση τους είναι σωστή, διαβάζει πάλι την πρόταση και του τονίζετε αυτή τη φορά να βάλει την παύση του κόμματος στην ανάγνωση. Το ύφος της ανάγνωσης ακούγεται πιο ενδιαφέρον!

dyslexia3

Tip: Στην αρχή κάνετε την άσκηση εσείς, διαβάζοντας κάποιες προτάσεις πριν και μετά την ένταξη του κόμματος σε αυτές. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσει και να κατανοήσει τη διαφορά!

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας
E-mail: amitrakaki@gmail.com
http://dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.