- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς μίσος στην ψυχή τους σε έναν τόσο άγριο κόσμο;

«Το μίσος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε αυτόν τον κόσμο.

Δεν έχει λύσει, όμως, κανένα.»

Maya Angelou

Συμβάντα σαν αυτό του περασμένου Σαββάτου, με τον θάνατο του κατ’επίφαση διαρρήκτη Ζακ Κωστόπουλου σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, φέρνουν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, τόσο σε βιοτικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο –με το πρώτο σίγουρα να επηρεάζει το δεύτερο.

Οι σκηνές που είδαμε όλοι, μεγάλοι και δυστυχώς μικροί, μας έσφιξαν το στομάχι. Λένε πως όταν υπάρχει εικόνα σε ένα έγκλημα, αυτή μιλά από μόνη της, ωστόσο οι μεταφράσεις που έδωσε η κοινή γνώμη εν προκειμένω δεν μπορούσαν να είναι πιο αντικρουόμενες: Θύτης ο τοξικομανής διαρρήκτης ή ο επιχειρηματίας που τον κλωτσούσε ανελέητα στο κεφάλι; Θύμα ο νεκρός ή κοσμηματοπώλης-σύμβολο του μέσου Έλληνα βαριά φορολογούμενου πολίτη που βλέπει την περιουσία του να καταστρέφεται; Και που τελικά πιθανώς και να καταδικαστεί;

Η άποψη του καθενός, το ποιο μέρος έχετε πάρει στη συγκεκριμένη δημόσια συζήτηση μικρή σημασία έχει –για ακόμα μία φορά άνθρωποι θα παρεξηγηθούν, φιλίες θα χαλάσουν κ.ο.κ.

Αυτό που έχει σημασία και αυτό, τέλος πάντων, που τρόμαξε εμάς, την ομάδα του Infokids.gr, περισσότερο και από το καθαυτό συμβάν, είναι το μίσος που έδωσε αφορμή να ξεχυθεί από τις ψυχές πολλών. Πόσο μίσος, Θεέ μου!

Πόσο μίσος, όταν έχεις απέναντί σου έναν ημιθανή άνθρωπο και συνεχίζεις να τον κλωτσάς στο κεφάλι επειδή μπήκε στο μαγαζί σου, όχι για να σκοτώσει, ούτε για να βιάσει, αλλά μάλλον για να κλέψει (δεν έχει αποδειχτεί ακόμα); Πόσο μίσος, όταν διαβάζουμε τις ατελείωτες αράδες που καταλήγουν στα «καλά του έκανε!», «του άξιζε!»; Πόσο μίσος για τον διαφορετικό, τον «ξένο», τον περιθωριοποιημένο; Πόσου μίσους δέκτες γίνονται τα παιδιά όλων αυτών που όλο το περασμένο σαββατοκύριακο επικρότησαν την αυτοδικία και τον φόνο;

Ο κοσμηματοπώλης της Ομόνοιας συνελήφθη. Του ασκήθηκαν κατηγορίες επκίνδυνης σωματικής βλάβης και θανατηφόρας βλάβης. Το δικαστήριο θα κρίνει αν θα υπάρξουν ελαφρυντικά που θα τον αφήσουν ελεύθερο. Εκείνο θα καθορίσει το μέλλον του -κανείς από εμάς. Τι γίνεται, όμως, με τις χιλιάδες κόσμου που επικρότησαν την πράξη του; Τι θα γίνει με τον κάθε έναν που αποφασίζει και θα αναλαμβάνει να παίρνει τον νόμο στα χέρια του κάθε φορά που νιώθει, ότι απειλείται; Τι θα γίνει με τον συμπολίτη που σε προσπέρασε με το αυτοκίνητο στον δρόμο και σε έκανε να χάσεις ένα φανάρι; Θα βγάλεις όπλο; Τι θα γίνει με τον σύζυγο που χτυπά τη γυναίκα του, επειδή του πήρε 20 ευρώ από το πορτοφόλι χωρίς να τον ρωτήσει; Τι θα γίνει με τον πατέρα που σήκωσε χέρι στο παιδί, επειδή του τελείωσε την κάρτα στο κινητό; Πρέπει να το σκοτώσει; Άλλο αυτό, θα πείτε… Όχι δεν είναι άλλο. Το σενάριο αλλάζει. Η ουσία παραμένει: Θυμός. Οργή. Τυφλό μίσος, σε κάθε περίπτωση.

Γονείς που μεγαλώνουν παιδιά, ποτίζοντάς τα με μίσος. Αντιμετωπίζοντάς τα με μίσος, όταν παραβαίνουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες. Παιδιά που με το ίδιo μίσος αντιμετωπίζουν τους συμμαθητές τους, τους διαφορετικούς, τους περιθωριοποιημένους. Και που τους αναγκάζουν, έτσι, να αντιδράσουν με ακόμα περισσότερο μίσος και πάει λέγοντας, αλυσιδωτά. Μίσος… σαν ιός σε επιδημία. Πού μας οδηγεί όλο αυτό ως κοινωνία;

«Οφείλουμε να μεγαλώνουμε παιδιά που νιώθουν ασφάλεια στον κόσμο που ζουν»

Ρωτήσαμε την κλινική ψυχολόγο κ. Χαρά Παπασαράντη [1] τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από όλο αυτό το μίσος και το πρώτο πράγμα που μας είπε είναι, ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν πώς εκφράζονται όταν μιλάνε στα παιδιά και μπροστά στα παιδιά. «Δεν είναι ανάγκη όποια κουβέντα κάνουμε με κάποιον άλλον ενήλικα, π.χ. με τον σύντροφό μας, αυτή να γίνεται μπροστά στο παιδί και το παιδί να ακούει τι λέμε. Κι αν το παιδί μας ρωτήσει για συμβάντα όπως αυτό, επειδή έτυχε να το ακούσει κάπου, οφείλουμε να του περιγράψουμε με απλά και ουδέτερα λόγια μια κατάσταση, και να το αφήσουμε έπειτα να διαμορφώσει πιο ελεύθερα τις απόψεις του

Επίσης, συμπληρώνει η ίδια, ας μην ξεχνάμε, ότι «στην κοινωνία υπάρχουν νόμοι και αυτούς οφείλουμε να ακολουθούμε. Γνωρίζοντας το παιδί αυτό, νιώθει ασφαλές στον κόσμο που ζει, γιατί ο φόβος είναι αυτό που μας κάνει να οδηγούμαστε σε χειρότερες πράξεις.» Ένα παιδί, το οποίο συνειδητοποιεί, ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να παίρνει τον νόμο στα χέρια του και να λειτουργεί αυτοβούλως, πόσο πολιτισμένα μπορεί να μάθει να συμπεριφέρεται; «Σημαντικό είναι, επίσης, να εξηγήσουμε στα παιδιά μας, ότι δεν φερόμαστε έτσι [π.χ. με ξύλο] σε έναν αδύναμο και διαφορετικό από εμάς άνθρωπο, όσο κι αν μη μας αρέσει το ποιος είναι και τι κάνει».

Τέλος, η κ. Παπασαράντη έδωσε έμφαση στον ρόλο των παιχνιδιών που παίζουν πολλά παιδιά, ειδικά στην προ-εφηβεία και την εφηβεία, σε υπολογιστές και tablets, τα οποία συχνά έχουν εξαιρετικά βίαιο περιεχόμενο. «Δεν γίνεται τη μία στιγμή να μιλάω ήρεμα και πολιτισμένα στο παιδί μου και την άλλη αυτό να ‘σκοτώνει’ και να βιαιοπραγεί στο παιχνίδι που παίζει», εξηγεί η ψυχολόγος.

Τι προτείνει στον αντίποδα; «Να ασχολούνται τα παιδιά με την τέχνη, με τη μουσική, με τη ζωγραφική. Να παίρνουν κι άλλα ερεθίσματα, πέρα από τα τραγικά που συζητάμε καθημερινά. Η τέχνη έχει την ιδιότητα να μας ‘ανοίγει’ το μυαλό και να γαληνεύει την ψυχή.»