«Πώς θα μιλήσετε στο παιδί για την απώλεια»: Όλα όσα έγιναν στο σεμινάριο της σχολής γονέων του Infokids.gr

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου το δωρεάν σεμινάριο «Πώς θα μιλήσετε στο παιδί για την απώλεια» με εισηγήτρια τη Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία και με την εισήγησή της η ηθοποιός, σκηνοθέτης και «ψυχή» του Θεάτρου Πόρτα κα Ξένια Καλογεροπούλου.

Η κα Καλογεροπούλου άνοιξε το σεμινάριο, καταθέτοντας τη δική της οπτική για το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται το θάνατο κάνοντας αναφορά σε αγαπημένες παιδικές θεατρικές παραστάσεις που προσεγγίζουν εκτός των άλλων και τη θεματική της απώλειας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της παιδικής θεατρικής παράστασης «Οικογένεια Νώε» που αναφέρεται στο κύκλο της ζωής, τη γέννηση, τον θάνατο. Η αγαπημένη ηθοποιός κατέδειξε το πώς η τέχνη βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν αλλά και να αποδεχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα το βιολογικό κύκλο της ζωής του ανθρώπου κάνοντας τα να μην φοβούνται και να μην νιώθουν απροστάτευτα μπροστά σε αυτή την προοπτική, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά το λυτρωτικό ρόλο του θεάτρου.

Εν συνεχεία, πήρε το λόγο η κα Ψημενάτου όπου με μια τρυφερή και από καρδιάς ομιλία μας έκανε να μην φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με την έννοια του θανάτου αλλά και της απώλειας. Μας μίλησε για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά όταν βιώνουν απώλειες αλλά και μας έδειξε ποιοι είναι οι κατάλληλοι τρόποι στήριξης ενός παιδιού που πενθεί τις σημαντικές απώλειες στη ζωή του. Μας έδειξε ότι πρέπει να  αποστιγματίσουμε το πένθος και την απώλεια και ότι αποτελούν μια σημαντική διαδικασία για τη ψυχική υγεία όλων των ανθρώπων που δεν πρέπει ούτε να διακόπτεται αλλά ούτε και να κρύβεται καθώς όταν την αρνούμαστε ή την καλύπτουμε μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Όπως όλα τα θέματα που προβληματίζουν τους γονείς, έτσι και το πένθος και ο θάνατος, χρειάζεται πρωτίστως να «δουλευτούν» από την πλευρά του ενήλικα που αναλαμβάνει να επικοινωνήσει το θέμα στο παιδί. Ένας γονέας ο οποίος φοβάται να κατονομάσει τις λέξεις: θάνατος, κηδεία, καρκίνος κ.ά το πιο πιθανό είναι ότι θα μεταδώσει αυτό το φόβο στα παιδιά και θα θεωρεί ότι «αυτά τα θέματα» δεν είναι για παιδιά.

Τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν πενθούμε

  • Αν πενθείτε, μιλήστε για ότι αισθάνεστε. Μοιραστείτε τον πόνο σας και τις αναμνήσεις σας, χωρίς φόβο.
  • Αν υπάρχουν παιδιά τόσο στην κηδεία όσο και στο σπίτι, βρείτε ένα άτομο το οποίο να μπορεί να ακούσει τα συναισθήματα τους & μη θεωρήσετε «ότι είναι μικρά  καιδεν καταλαβαίνουν». Καταλαβαίνουν. Πονάνε, θυμώνουν και φοβούνται. Βρείτε τον απαραίτητο χρόνο να είστε κοντά τους.
  • Το να «σπρώχνουμε» άσκεφτα τα παιδιά σε απώλειες, θανάτους ή κηδείες χωρίς να τα έχουμε προετοιμάσει μπορεί να είναι τρομαχτικό και να κάνει ζημιά. Το ίδιο συμβαίνει όμως και όταν αποφεύγεται να συζητηθεί το θέμα του θανάτου.
  • Η αποφυγή του θέματος του θανάτου ή το να αλλάζουμε συζήτηση όταν το παιδί μας ρωτά γύρω από το θάνατο – δημιουργεί μια πολύ ισχυρή αίσθηση του «απαγορευμένου» η αίσθηση του μυστηριώδους – που μπορεί να παραμείνει σαν αίσθηση για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού. Δώστε το ελεύθερο στο παιδί να κάνει ερωτήσεις γύρω από το θάνατο. Πάρτε παραδείγματα από τη φύση ή από την επικαιρότητα.
  • Απαντήστε ειλικρινά με απλά κατανοητά λόγια για κάθε ηλικία.
  • Μοιραστείτε με το παιδί σας, τους τρόπους που εσείς διαχειριστήκατε ένα θάνατο στη ζωή σας.

Όταν το παιδί πενθεί το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου  είναι καλό να θυμόμαστε  ότι  θέλει να μιλά για το πρόσωπο που πέθανε, και ότι χρειάζεται  να έχουμε υπομονή μαζί του όταν μοιράζεται τα συναισθήματα του για την απώλεια αυτού του προσώπου. Μας χρειάζεται δίπλα του στο πένθος για να του δείξουμε το δρόμο της αποδοχής και της συνέχισης της ζωής χωρίς όμως να χαθούν οι αναμνήσεις του προσώπου που χάθηκε.

Είναι αδύνατο να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις απώλειες. Παρέχοντας τους ένα σταθερό περιβάλλον με την καλύτερη δυνατή φροντίδα, οι ενήλικες μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους. Το να μιλάμε στα παιδιά και τους έφηβους, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους. Επίσης είναι βοηθητικό να τα αφήνουμε να είναι δημιουργικά . Το παιχνίδι, η τέχνη, ο χορός, η μουσική εκφράζουν ό,τι οι λέξεις δεν μπορούν.

Μετά το τέλος της εισήγησης της κας Ψημενάτου, οι παρευρισκόμενοι έθεσαν τις απορίες και τα ερωτήματά τους και έλαβαν το σπουδαίο μήνυμα ότι πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας ως προς την αποδοχή του θανάτου και μετά να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ούτως ώστε η βοήθεια αυτή να είναι ουσιαστική και εποικοδομητική.