- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φαρμακευτικά το αίμα από τον ομφάλιο λώρο;

Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα του ανθρώπινου ομφάλιου λώρου [2] μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης, όπως τουλάχιστον έδειξαν τα πειράματα επιστημόνων στις ΗΠΑ σε γερασμένα ποντίκια. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που μια ανθρώπινη πρωτεΐνη έχει αυτό το αποτέλεσμα.

To εντυπωσιακό επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων αντιγηραντικών θεραπειών για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά και θεραπειών για νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ορισμένοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι συχνά αυτό που έχει αποτέλεσμα στα πειραματόζωα, δεν λειτουργεί εξίσου καλά στο ανθρώπινο σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, χορήγησαν στα πειραματόζωα πλάσμα ανθρώπινου αίματος (τόσο από νέους όσο και από ηλικιωμένους) ανά τέσσερις μέρες επί δύο εβδομάδες. Το αίμα που προερχόταν από ηλικιωμένους δεν βοήθησε καθόλου, αλλά το αίμα από τους νέους είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στα ηλικιωμένα πειραματόζωα.

Αναζητώντας ποιο συστατικό του νεανικού ανθρώπινου αίματος είναι αυτό που βοηθά το γερασμένο εγκέφαλο των ζώων, οι ερευνητές απομόνωσαν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Μετά τη χορήγηση αποκλειστικά της πρωτεΐνης ΤΙΜΡ2, που φαίνεται να αναζωογονεί κυρίως τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, τα πειραματόζωα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα τέστ μάθησης και μνήμης. Συνεπώς η πρωτεΐνη ΤΙΜΡ2, που εκκρίνεται με φυσικό τρόπο στην αρχή της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φαρμακευτικά τα επόμενα χρόνια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι στο μέλλον οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με άνοια θα μπορούν να «φρεσκάρουν» τον εγκέφαλό τους με πρωτεΐνες όπως η ΤΙΜΡ2 ή με φάρμακα που θα μιμούνται τη δράση της.