- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς θα πετύχετε τη μέγιστη επικοινωνία με το μωρό σας

«Κοιμήσου θεία. Θα σε προσέχω εγώ! Θα σε προστατεύσω!», μου είπε η δίχρονη ανιψιά μου με σταθερή και σίγουρη φωνή, γύρω στις 11:30 το βράδυ, όταν προσπαθούσα να την βάλω για ύπνο [1] και αφού είχα πια δοκιμάσει τα πάντα, κατέφυγα στη λύση του «κάνω την κοιμισμένη» μήπως και καταφέρω κάτι. Η έκπληξη ευχάριστη και μεγάλη! Δεν μπορεί να μην σας έχει τύχει μια φράση, ένα νεύμα, ένα «ύφος» του μωρού σας να μη σας έχει αφήσει άφωνους! Πώς γίνεται τόσο μικρά μυαλά να εκφράζονται τόσο καθαρά και ολοκληρωμένα; Πώς είναι δυνατόν μια πιθαμή (όπως λένε) ανθρωπάκι να μιλά σαν ενήλικας;

Όλα βασίζονται στα ερεθίσματα αλλά και στον ενθουσιασμό που δείχνουμε όταν το παιδί μας μιλάει ή κάνει κάτι καινούριο. Αν δεν υφίσταται κάποια δυσκολία, τότε το μωρό προσπαθεί να επικοινωνήσει με τη φωνούλα του και όχι μόνο, από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Το μόνο που εσείς χρειάζεται να κάνετε είναι να του χαμογελάτε, να του τραγουδάτε, να του διαβάζετε και να του μιλάτε με ήρεμη φωνή. Και γιατί να επικεντρωθείτε τόσο στην επικοινωνία με το μωρό σας; Επειδή οι λεκτικές δεξιότητες και η ομιλία του μωρού σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της ικανότητας της ανάγνωσης, της γραφής αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων, όχι μόνο στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα στη ζωή του.

Από σχεδόν ενός έτους τα μωρά αναπτύσσουν σταδιακά το λεξιλόγιο τους και με τον καιρό το εμπλουτίζουν. Οι πρώτες λέξεις ομιλίας περιέχουν ονομασίες, παρακλήσεις, διαμαρτυρίες, απαιτήσεις, καλέσματα, απαντήσεις και αποτελούνται κυρίως από απλές συλλαβές. Από 18 μηνών τα περισσότερα παιδιά φτιάχνουν φράσεις δύο λέξεων και έχουν λεξιλόγιο περίπου 50 λέξεων. Από τον 18ο μήνα έως τον 24ο ένα παιδί αυξάνει το λεξιλόγιο του κατά τα 200-300 λέξεις, ενώ μετά τον 24ο μήνα οι φράσεις γίνονται πιο σύνθετες. Μέχρι το 6ο έτος τα παιδιά έχουν εκφραστικό λεξιλόγιο που φτάνει τις 14,000 λέξεις!

Πριν όμως από όλα αυτά, το κλάμα, το γέλιο, ακόμα και το «γουργουρητό» τους προσπαθούν να μας πουν κάτι. Μάλιστα, πολύ πριν μιλήσουν ξεκάθαρα αντιλαμβάνονται το γενικό πλαίσιο αυτών που ακούν και φυσικά αφομοιώνουν τον συναισθηματικό τόνο της φωνής μας [2]. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τις πρώτες προσπάθειες επικοινωνίας του μωρού σας με την αμέριστη προσοχή σας.

• Χαμογελάστε συχνά στο μωρό σας, ειδικά όταν εκείνο γουργουρίζει ή κελαρύζει. Οι εκφράσεις του προσώπου βοηθούν επίσης στη μεταξύ σας επικοινωνία.
• Έχετε τα μάτια σας στραμμένα στο μωρό όταν εκείνο γελά ή κάνει τις γνωστές μας «φούσκες». Αν είναι εύκολο μην σας διακόπτει κανείς. Μιμηθείτε ακόμα και τους ήχους που χρησιμοποιεί και περιμένετε την απάντησή του, έτσι ώστε να αναπτυχθεί σιγά σιγά και η ικανότητα του διαλόγου, της συνομιλίας.
• Όταν του μιλάτε για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, π.χ. το ποτήρι του, κρατήστε το ψηλά και δείξτε του για ποιο πράγμα μιλάτε. Όταν του διαβάζετε, δείξτε του τις χρωματιστές εικόνες και τονίστε την ονομασία των ζώων ή των αντικειμένων που βρίσκονται σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλετε στην αντίληψη και στην ανάπτυξη του λόγου του μωρού.
• Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο, ώστε να δώσετε στο μωρό σας την ευκαιρία να σας μιλήσει. Διατηρήστε την υπομονή σας όταν προσπαθείτε να αποκωδικοποιήσετε τα μηνύματα που σας δίνει και κάντε ό,τι μπορείτε για να του απαντήσετε ακόμα κι αν δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως τι θέλει να σας πει.
• Τέλος, ενημερώστε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, ώστε να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να «συνομιλούν» με το μικρό σας.

Μην ξεχνάτε: Το μωρό σας λατρεύει τη φωνή σας, οπότε μη διστάζετε να του μιλάτε όσο περισσότερο αντέχετε, ακόμα και μωρουδίστικα με εκείνη τη γλυκιά, τσιριχτή και αστεία παιδική φωνή που όλοι ανακαλύπτουμε πως έχουμε όταν περιτριγυριζόμαστε από μικρές φατσούλες!