- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς θα προστατευτούμε από τον καπνό της φωτιάς εμείς και τα παιδιά μας

Πώς θα προστατευτούμε από τον καπνό της φωτιάς εμείς και τα παιδιά μας

Οι κάτοικοι της Αττικής σήμερα ξυπνήσαμε σε μια πόλη με πιο αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη. [2] Ειδικά οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, από Βαρυμπόμπη μέχρι Φάληρο, είναι πνιγμένες σήμερα το πρωί από το νέφος του καπνού, κάνοντας την κατάσταση ανυπόφορη -ο καύσωνας [3] που υπολογίζεται να αγγίξει σήμερα τους 43 βαθμούς, δεν βοηθάει.

Οι οδηγίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου [4] που καταγράφει κάθε στιγμή την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην πόλη είναι σαφείς: Μείνετε σπίτια σας με ερμητικά κλειστά παράθυρα.

Ο Πνευμονολόγος Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος μιλώντας προ ολίγου στο OPEN επισήμανε στους κατοίκους της Αττικής: “Σήμερα πρέπει να κάνουμε κρύα ντους, να πίνουμε νερό και χυμούς, και όταν όταν επιστρέφουμε σπίτι μας πλένουμε πρόσωπο και μύτη για να απομακρυνθούν σωματίδια του καπνού.”

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές οδηγίες από το υπ. Υγείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατευτούμε εμείς και τα παιδιά μας από τον μολυσμένο λόγω φωτιάς καπνό.

Ποιοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
Παιδιά
Ατομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Η χρήση μάσκας σήμερα κρίνεται απαραίτητη, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.

Τι πρέπει να κάνουμε για μην εισπνέουμε καπνό  σε περίπτωση πυρκαγιάς

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους
Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά

Σε παλαιότερο κείμενό του ο παιδίατρος κ. Κ. Νταλούκας [5] είχε γράψει:

Οι φωτιές στα δάση, πέρα από το ίδιο το φαινόμενο που λειτουργεί καταστροφικά για το περιβάλλον, τις περιουσίες και τα έμβια όντα, παράγουν με την καύση των δέντρων αλλά και διαφόρων άλλων υλικών που καίγονται, μια σειρά από πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες,που μεταφέρονται με τον καπνό και τον αέρα πολύ μακρύτερα από το σημείο της φωτιάς, ακόμα και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας πολύ σοβαρές βλάβες στην υγεία, ακόμα και θανάτους.
Περισσότερο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Πολύ μεγάλο ποσοστό από τα εμφράγματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο οφείλεται στην ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Τα χημικά που παράγονται είναι διάφορα μονοξείδια και διοξείδια του άνθρακα, του αζώτου και του θείου, διοξίνες, υδράργυρος, βενζόλιο, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κλπ. Τα διάφορα οξείδια αποτελούν μικροσωματίδια που είναι μικρότερα από 2 μικρά και εισχωρούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας βλάβη σε ιστούς και στα αγγεία.

Οι υδρογονάνθρακες, οι διοξίνες και το βενζόλιο μπορούν προκαλέσουν διαφόρων ειδών καρκίνους.

Τα παιδιά που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, άσθμα, διάφορες άλλες πνευμονοπάθειες ή αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα αν εισπνεύσουν καπνό ή στάχτες από τα καμμένα.
Για τον λόγο αυτό αν ζείτε ή βρίσκεστε σε περιοχές που ο καπνός τις έχει επηρεάσει, κρατήστε τα παιδιά σας μέσα στο σπίτι με κλειστά πορτοπαράθυρα και χρησιμοποιείστε κλιματισμό. Παρακολουθείτε συχνά τα δελτία ειδήσεων ή σχετικά sites που σας ενημερώνουν προς τα που κινείται ο καπνός. Θυμηθείτε ότι οι απλές μάσκες οικοδομών, οι χειρουργικές, τα βρεγμένα πανιά ή οι μπαντάνες στο στόμα και στην μύτη, δεν πρόκειται να προφυλάξουν εσάς ή τα παιδιά σας από τα βλαβερά αυτά σωματίδια. Χρειάζονται ειδικές μάσκες που μπορούν να σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο αυτό.

Αν μπορείτε να εγκαταλείψετε την περιοχή για λίγο διάστημα είναι μια καλή επιλογή γα εσάς και τα παιδιά σας.

Αν εσείς ή τα παιδιά σας εισπνεύσατε καπνό και αισθάνεστε δυσκολία στην αναπνοή, υπνηλία, δεν έχετε όρεξη να φάτε ή να πιείτε νερό, περιορίστε την έκθεση στον καπνό και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μετά την φωτιά
Μην επιστρέψετε στα καμμένα μέχρι να ενημερωθείτε ότι είναι ασφαλές για την υγεία σας.
Ο καπνός μπορεί να μείνει στον αέρα, εντός και εκτός σπιτιού, για αρκετές ημέρες και ενώ η φωτιά έχει σβήσει εντελώς. Για τον λόγο αυτό συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα από τις ειδήσεις ή τα σχετικά site.
Συνεχίστε να απαγορεύετε στα παιδιά σας να παίξουν στο ύπαιθρο. Βεβαιωθείτε ότι οι σωροί από την στάχτη και τα καμμένα έχουν απομακρυνθεί από το έδαφος πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να παίξει έξω ή να επιστρέψει στο σχολείο.
Αποφύγετε την άμεση επαφή με την στάχτη και τα καμμένα. Πλύντε τα χέρια, τα μάτια, το στόμα και το δέρμα του παιδιού σας αν ήρθαν σε επαφή με τις στάχτες, αμέσως μόλις μπορέσετε. Προσέξτε μήπως εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας αν το παιδί σας αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, ταχύπνοια, βήχα που δεν σταματάει, ή άλλα συμπτώματα που δεν υποχωρούν.

Διαβάστε ακόμα:

Συναγερμός από το Εθνικό Αστεροσκοπείο: “Μείνετε σπίτια σας με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες” [4]

H Nίκη Κεραμέως αποκλειστικά στο Infokids.gr: “Oι μαθητές τον Σεπτέμβρη θα βρεθούν σε ένα αναβαθμισμένο σχολείο” [6]

Εκκενώθηκε με προσοχή η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό» στη Βαρυμπόμπη [2]