Πώς θα βοηθήσουμε το ασθματικό παιδί – Είναι ασφαλή τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή – Αιτίες κι αντιμετώπιση παιδικού άσθματος

Εξακόσιες χιλιάδες απουσίες από το σχολείο κάθε χρόνο στην Ελλάδα, οφείλονται στα συμπτώματα του άσθματος. Το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που τρομάζει αλλά τελικά αν και τόσο συχνό και συνεχώς αυξανόμενο το άσθμα, όπως λέει ο ειδικός παιδοπνευμονολόγος Εμμανουήλ Παρασκάκης στο Infokids.gr, τις περισσότερες φορές η ασθένεια είναι ελεγχόμενη.

asthma

Το άσθμα είναι μία από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες στα παιδιά και οι έρευνες λένε ότι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά του έχουν αυξηθεί δραματικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 7-10% των Ευρωπαίων υποφέρουν από βρογχικό άσθμα.

«Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη νόσο η οποία προκαλεί υπεραντιδραστικότητα στον πνεύμονα. Με απλά λόγια το παιδί εκδηλώνει βρογχόσπασμο, δύσπνοια, δυσκολία στην άσκηση, ειδικά όταν έλθει σε επαφή με αλλεργιογόνα ή λοιμώξεις» – εξάλου όπως εξηγεί ο κ.Παρασκάκης η  πλειοψηφία των παιδιών που έχουν άσθμα είναι αλλεργικά παιδιά. «Το άσθμα» λέει ο γιατρός, «είναι πολυγονιδιακό νόσημα. Ένα παιδί για να αποκτήσει άσθμα πρέπει να έχει γενετική προδιάθεση για τη νόσο και την περιβαλλοντική επίδραση, δηλαδή  επαφή με αλλεργιογόνα. Σταδιακά μετά την έκθεση του παιδιού στα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα αρχίζουν και δημιουργούνται βλάβες στον πνεύμονα, που όταν συσσωρευθούν, δημιουργούν τα γνωστά συμπτώματα του άσθματος».

Το άσθμα ανάλογα με την ηλικία

«Η εμφάνιση του άσθματος εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Γενικά πάνω από το 50% των ασθματικών εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα στην προσχολική ηλικία. Συνήθως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία παρουσιάζουν συρίττουσα αναπνοή, η οποία εμφανίζεται είτε μετά από κάποια ιογενή λοίμωξη ή με την έκθεση του παιδιού σε αλλεργιογόνα. ενώ βελτιώνονται με τη χορήγηση εισπνεομένων βρογχοδιασταλτικών.

Στα μεγαλύτερης  ηλικίας παιδιά  τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά των  ενηλίκων, δηλαδή  δυσανεξία στην άσκηση (εμφάνιση βήχα δύσπνοιας, συμπτώματα που αναγκάζουν το παιδί να σταματήσει την άσκηση) ή αναπνευστική δυσχέρεια μετά από λοίμωξη ή έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Επίσης σε όλες τις ηλικίες το βρογχικό άσθμα μπορεί να εμφανιστεί ως κρίση βρογχικού  άσθματος δηλαδή το παιδί εμφανίζει έντονο βρογχόσπασμο, βήχα, κυάνωση (πιο συχνή στα βρέφη), ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές),  κατάσταση που χρήζει επείγουσα  αντιμετώπιση.

«Η πλειοψηφία των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου πριν την ηλικία των 5 ετών, δεν συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα στη σχολική ηλικία. Τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζουν ύφεση στη σχολική ηλικία, υπάρχει όμως περίπτωση οι μικροί ασθενείς να έχουν συμπτώματα από άλλα συνοδά αλλεργικά νοσήματα όπως η αλλεργική ρινίτιδα» εξηγεί ο κ. Παρασκάκης.

«Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας είναι η δυσανεξία στην άσκηση όπως και η συχνή εκδήλωση ακροαστικών. Τα μεγαλύτερα παιδιά ή και οι έφηβοι πολλές φορές μπορεί να παραπονιούνται για πόνο στο στήθος χωρίς να αναφέρουν την ύπαρξη δύσπνοιας.

Asthma_In_Children-3

Η άσκηση

Παλιότερα, το άσθμα ήταν δικαιολογία για να αποφύγουν  κάποιοι ασθενείς την άσκηση. Σήμερα μας λέει ο γιατρός, «τα παιδιά με άσθμα πρέπει να ασκούνται χωρίς περιορισμό. Ένα παιδί που λαμβάνει τα φάρμακά του μπορεί να αθλείται κανονικά. Άρα η λύση δεν είναι η απαγόρευση της άθλησης αλλά η αναγνώριση και η αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ειδικά στα παιδιά με άσθμα η άσκηση επιβάλλεται καθώς, όπως τονίζει ο γιατρός, «τα παχύσαρκα παιδιά ελέγχουν πιο δύσκολα το άσθμα και η σχέση παχυσαρκίας και άσθματος απασχολεί την ιατρική κοινότητα».

Η σχέση του άσθματος με τις αλλεργίες και το κάπνισμα

Λούτρινα αρκουδάκια, μοκέτες, ακάρεα της σκόνης, γρασίδι, κατοικίδια… Είναι τόσα πολλά τα αλλεργιογόνα γύρω μας και συχνά οι γονείς, ανήσυχοι και απεγνωσμένοι από τις ασθματικές κρίσεις του παιδιού τους, τα απομακρύνουν όλα ή τουλάχιστον προσπαθούν.

«Όταν το παιδί έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνα σταδιακά αρχίζουν και προκαλούνται βλάβες στον πνεύμονα που τελικά δημιουργούν τα γνωστά συμπτώματα του άσθματος» εξηγεί ο κ .Παρασκάκης αλλά υποστηρίζει ότι οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι δεν έχει νόημα να απομακρύνουμε όλες τις πιθανές πηγές αλλεργίας καθώς αυτές μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Επισημαίνει όμως όσον αφορά την πρόληψη, ο σημαντικότερος περιβαλλοντικός επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται η έκθεση στον καπνό του  τσιγάρου.

«Όσο αφορά την πρόληψη, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αποφύγουμε ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να εκδηλώσει ένα παιδί άσθμα με πρώτο και κύριο την έκθεσή του στον καπνό του τσιγάρου.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον γιατρό, όχι μόνο γεννιούνται με μικρότερο βάρος αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργικών νοσημάτων στη ζωή τους».

Τίποτα δεν μπορεί να βλάψει περισσότερο το ασθματικό παιδί από την έκθεσή του στο παθητικό κάπνισμα.

Ο κ.Παρασκάκης επισημαίνει ότι «το κάπνισμα είναι προδιαθεσικός παράγοντας για ελλιπή ρύθμιση της νόσου, περισσότερων κρίσεων βρογχικού άσθματος και τελικά τη λήψη μεγαλύτερων δόσεων φαρμάκων».

asthma-blog

Πώς θα βοηθήσουμε το ασθματικό παιδί

Γενικά όσο αφορά την πρόληψη φαίνεται ότι οι πολλές απαγορεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση του άσθματος σε ένα παιδί, εστιάζονται κυρίως στην αποφυγή τοξικών παραγόντων όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όσο πιο κοντά είναι τα σπίτια σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους τόσο συχνότερο είναι το άσθμα στις περιοχές αυτές.

Τα παιδιά που έχουν άσθμα πρέπει να αποφεύγουν μόνο τα αλλεργιογόνα στα οποία αποδεδειγμένα παρουσιάζουν ευαισθητοποίηση.

Άρα θα πρέπει να τονιστεί ότι στα ασθματικά παιδιά δεν έχουν νόημα οι γενικές απαγορεύσεις επαφής με γνωστά αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη, η υγρασία, οι μύκητες ή οι τροφές που προκαλούν αλλεργία, αν το παιδί δεν είναι αποδεδειγμένα αλλεργικό σε κάποιο από αυτά.

«Η αποφυγή  συγκεκριμένων αλλεργιογόνων τροφών από τη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική» λέει ο γιατρός. Απαραίτητος είναι ο καλός και συχνός αερισμός των χώρων που βρίσκεται το παιδί.

Πόσο σοβαρό νόσημα είναι;

«Το βρογχικό άσθμα είναι χρόνιο νόσημα. Αρκετά από τα παιδιά που έχουν άσθμα χρειάζονται θεραπεία. Ευτυχώς μόνο  ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών παρουσιάζουν σοβαρό άσθμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συχνές νοσηλείες ή και σε κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού», λέει καθησυχαστικά ο παιδοπνευμονολόγος.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών παρά τη χρονιότητα της νόσου, μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις δραστηριότητες, αθλητικές και μη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αρκεί να έχει τη σωστή αντιμετώπιση από το οικογενειακό περιβάλλον και τους γιατρούς».

Υπάρχει θεραπεία;

«Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη χρόνια φλεγμονή που υπάρχει στον πνεύμονα του ασθματικού παιδιού και να μειώσουν τα συμπτώματα», υποστηρίζει ο κ. Παρασκάκης σίγουρος για την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων. «Τις περισσότερες φορές η αγωγή είναι χρόνια και εξασφαλίζει στο παιδί τον πλήρη έλεγχο της νόσου, την απουσία συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, την πλήρη αθλητική δραστηριότητα και την απουσία κρίσεων βρογχικού άσθματος. Όταν εξασφαλιστούν τα παραπάνω ο θεράπων ιατρός προβαίνει σε σταδιακή μείωση της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής και όταν κριθεί σωστό μπορεί η χρόνια φαρμακευτική αγωγή να σταματήσει».

Συχνά οι γονείς ανησυχούν για τις παρενέργειες που ενδεχομένως να έχουν τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Ο γιατρός είναι κι αυτή τη φορά καθησυχαστικός: «Αυτά τα φάρμακα όταν χορηγούνται στις σωστές δόσεις υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, ακόμα κι αν η χορήγησή τους είναι χρόνια, δεν εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να σχετίζονται με το βάρος, το ύψος ή  την πυκνότητα των οστών των μικρών ασθενών».

Πληροφορίες

Εμμανουήλ Παρασκάκης,

Παιδίατρος -Παιδοπνευμονολόγος,

Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,

Παιδοπνευμονολογική μονάδα Παιδιατρικής Κλινικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.